Allar Jõks sai valimiskogu jaoks kokku 50 toetusallkirja (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Allar Jõksi kandidatuuri presidendi ametikohale seadis valimiskogus üles 50 valimiskogu liiget, hääli käisid üle andmas Isamaa ja Res Publica liidu (IRL) liige Viktoria Ladõnskaja ja Monika Haukanõmm Vabaerakonnast. 

Allar Jõks ise allkirju esitama ei läinud. Tema toetusallkirjadest pooled olid antud digitaalsel kujul ja pooled kirjalikult.

«Paberi peal on nüüd 50 allkirja, mis on vägagi suur ja lai toetus,» sõnas IRLi fraktsiooni liige Viktoria Ladõnskaja, kes oli täna pärastlõunal valimiskomisjonis Allar Jõksi hääli üle andmas.

Allkirja andjate hulgas on valijamehi nii IRList, Vabaerakonnast, sotside nimekirjast, ka Keskerakonna nimekirjadest ning valimisliitudest, kommenteeris Ladõnskaja. «Põhimõtteliselt kõikidest maakondandest tuli juurde toetajaid,» lisas ta.

Variandiga, et Jõks teise valimisvooru ei jõua, Ladõnskaja hetkel ei arvesta. «Meie usk on küllaltki tugev ja praegune toetuste, allkirjade number näitab ikkagi seda, et me väga loodame, et ta jõuabki teise vooru.»

Ladõnskaja sõnul on reaalne Jõksi toetajate hulk veelgi suurem. «Mitte kõik inimesed ei andnud veel oma allkirja.» «Selle viiekümne häälega tahtsime näidata, et neid toetajaid ongi väga palju.»

«Jõks on sündinud 18. märtsil 1965, ta on sünnilt Eesti kodanik ning kinnitanud oma nõusolekut Vabariigi Presidendiks kandideerida,» kinnitas vabariigi valimiskomisjon.

Ülesseadjate hulgas on 29 omavalitsuste esindajat ja 21 riigikogu liiget Vabaerakonna ja IRLi fraktsioonist. Omavalitsustest valitud valimiskogu liikmete hulgas on nii erakondadesse mitte kuuluvaid valimisliitude esindajaid kui ka sotsiaaldemokraatide ja Keskerakonna nimekirjas kandideerinud inimesi.

Allar Jõks teatas, et kuigi ta ise mingit numbrilist eesmärki ei seadnud, on tal hea meel, et neid, kes toetusallkirja andsid, on nii palju. «Seda on rohkem kui Marina Kaljurannal ja Mart Helmel kokku ja seda on rohkem, kui ühelgi kandidaadil õnnestus riigikogus koguda,» rõhutas ta.

«Ülesseadjate numbrist isegi olulisem on see, et paljud valijamehed on mulle kinnitanud, et kuigi nad allkirja ühel või teisel põhjusel ei ole andnud, hääletavad nad Estonias kindlasti minu poolt. Ma olen selle toetuse eest tänulik,» sõnas ta.

Jõks märkis, et teise vooru jõudmiseks on vaja pälvida vähemalt 80 valijamehe usaldus ning need allkirjad ja valimiskogu liikmetelt saadud tagasiside annab talle kindlust, et see on väga reaalne.

Riigikogu kolmandast voorust kandusid otse valimiskogu esimesse vooru Siim Kallas ja Mailis Reps. Üleeile seadsid 26 valimiskogu liiget üles Marina Kaljuranna ja eile 21 valimiskogu liiget Mart Helme.

Kandidaate saab esitada täna kell 18ni. Valimiskomisjon koguneb koosolekule homme kell 12, et kandidaadid registreerida.

Jõksi seadsid üles:

7 Vabaerakonna fraktsiooni saadikut

Ain Lutsepp

Andres Ammas

Andres Herkel

Artur Talvik

Jüri Adams

Krista Aru

Monika Haukanõmm

14 Isamaa ja Res Publica Liidu fraktsiooni saadikut

Aivar Kokk

Andres Metsoja

Einar Vallbaum

Helir-Valdor Seeder

Juhan Parts

Kalle Muuli

Ken-Marti Vaher

Maire Aunaste

Marko Mihkelson

Mart Nutt

Priit Sibul

Raivo Aeg

Siim Kiisler

Viktoria Ladõnskaja

29 Omavalitsusjuhti

Ago Keir (kandideeris Keskerakonna nimekirjas/erakonnatu)

Aivar Kustavus (IRL)

Andres Rõigas (IRL)

Eerik Lumiste (SDE)

Einar Pärnpuu (valimisliit)

Enn Kirsman (IRL)

Enno Eilo (IRL)

Helikar Õepa (IRL)

Hille Tamman (IRL)

Jaanus Põldmaa (IRL)

Janek Jaansoo (valimisliit)

Jorma Õigus (kandideeris IRLi nimekirjas/erakonnatu)

Jüri Kõre (IRL)

Jüri Vallsalu (kandideeris IRLi nimekirjas/erakonnatu)

Kert Karus (IRL)

Kristo Kesler (valimisliit)

Lauri Luur (IRL)

Madis Kübar (IRL)

Maidu Varik (kandideeris SDE nimekirjas/erakonnatu)

Margus Punane (valimisliit)

Margus Reinoja (kandideeris SDE nimekirjas/erakonnatu)

Peeter Kiuru (IRL)

Priit Põdra (kandideeris IRLi nimekirjas/erakonnatu)

Tarmo Kruusimäe (IRL)

Tiit Lääne (kandideeris IRLi nimekirjas/erakonnatu)

Toomas Tõniste (IRL)

Urmas Paju (valimisliit/IRL )

Urmas Tartes (valimisliit)

Vallo Kappak (valimisliit)

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles