Kapo uurib Eesti kodanikust naise võimalikke sidemeid islamiäärmuslastega

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Abdur vastab oma sotsiaalmeedia kontole postitatud foto juures tehtud kommentaarile, et õppused on vajalikud nii kaitseks, kuna ajad on ohtlikud, kui ka selleks, et «mõned inimesed peab tapma».
Abdur vastab oma sotsiaalmeedia kontole postitatud foto juures tehtud kommentaarile, et õppused on vajalikud nii kaitseks, kuna ajad on ohtlikud, kui ka selleks, et «mõned inimesed peab tapma». Foto: Kuvatõmmis Facebookist

Kaitsepolitsei alustas tänavu veebruaris kriminaalmenetlust terrorismi toetamist käsitleva paragrahvi alusel, tehtud on rida menetlustoiminguid ja läbiotsimisi, ent ühtegi kahtlustatavat seni pole.

Tänane Eesti Päevaleht kirjutab, et kriminaalasi on algatatud seoses aseri päritolu Eesti kodanik Amira Akperova ja tema Londonis elava ja töötava muslimist abikaasa Anthonyga, kes ütleb ise lehele, et kapo usub, et tema naine Amira müüb Eesti kodanikust islamiusulist naist terroriorganisatsioonile ISIS.

Anthony võib sotsiaalmeediast üles leida nime Abdur Rahiem Shaheed Mujahidin alt. Mees poseerib piltidel nii paari ühiste laste kui ka relvadega. 2013. aasta oktoobris on kontole postitatud Tondi lasketiirus tehtud fotod, kus Anthony, veel üks mees ja ka üks hijabi kandev naine poseerivad relvadega ja lasevad märki.

Riigiprokuratuuri pressiesindaja Martin Vallimäe kinnitas, et vastab tõele, et tänavu veebruaris on kaitsepolitsei alustanud kriminaalmenetlust karistusseadustiku terrorismi toetamist käsitleva paragrahvi alusel. Kriminaalasja kohtueelset menetlust juhib riigiprokuratuur.

«Selle kriminaalmenetluse eesmärk on selgitada välja, kas need kahtlused, mis tingisid kriminaalmenetluse, leiavad kinnitust või mitte. Kui on tõusetunud kahtlus võimaliku terrorismi toetamise asjaolude kohta, siis seda kindlasti ka kontrollitakse,» vastas Vallimäe küsimusele, mille põhjal kriminaalmenetlust alustati.

Vallimäe kinnitusel on tuvastamist vajavate asjaolude väljaselgitamiseks teostatud rida menetlustoiminguid, sealhulgas läbiotsimisi. Osa kriminaalmenetlusega seotud isikutest on kontakteerunud kaitsepolitsei ametnikega ja andnud selgitusi.

Kuna aga kriminaalmenetlusega seotud inimesed ei viibi Eestis ja on uurimise alustamise ajaks Eestist lahkunud, siis pole Vallimäe sõnul olnud seni võimalik neid üle kuulata.

«Käesolevaks ajaks ei ole kellelegi kahtlustust esitatud. Samuti pole kedagi kuulutatud tagaotsitavaks ega pole olnud ka vajadust vabadust piiravaid sunnimeetmeid rakendada,» lisas Vallimäe.

Karistusseadustiku paragrahv 237³ käsitleb terrorikuriteo ja selle toimepanemisele suunatud tegevuse rahastamist ning toetamist. Sellise teo eest karistatakse kahe- kuni kümneaastase vangistusega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles