Iisraeli peaministri sõnul pole asundused konflikti põhjuseks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu ÜRO Peaassambleel kõnet pidamas.
Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu ÜRO Peaassambleel kõnet pidamas. Foto: Amir Levy/Amir Levy/Sipa USA

Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu ütles neljapäeval ÜRO Peaassambleel peetud kõnes, et asundused ega asundustegevus pole iialgi olnud juudiriigi konflikti põhjuseks palestiinlastega.

"Konflikt ei seisne mingites asundustes, pole iialgi seisnud. See on alati olnud juudiriigi eksisteerimises," sõnas Netanyahu vastuseks palestiinlaste liidrile Mahmoud Abbasile.

"Konflikti peamiseks põhjuseks on palestiinlaste kangekaelne keeldumine juudiriigi tunnistamisest mistahes piirides," tõdes peaminister Netanyahu.

Abbas ütles varem päeval kõnes ÜRO Peaassambleele, et Iisraeli asundustegevuse laienemine okupeeritud Läänekaldal hävitab kahe riigi lahenduse väljavaateid. Üksteist aastat Palestiina presidendina tegutsenud Abbas kutsus maailma tunnustama Palestiinat riigina ning pakkus Iisraelile rahu, ent kritiseeris samal ajal juudiriigi kavatsusi.

Iisraeli ja palestiinlaste rahukõnelused katkesid 2014. aasta aprillis.

Egiptuse president Abdel Fattah al-Sisi kutsus teisipäeval Iisraeli kirjutama Lähis-Ida ajalukku "särava lehekülje" ja tegema palestiinlastega rahu. Iisraeliga esimese Araabia riigina rahulepingu sõlminud Egiptus on viimastel kuudel hoogustanud jõupingutusi Iisraeli ja palestiinlaste rahukõneluste jätkamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles