Süüria kriisikohtumine lõppes tulemuseta

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Süüria toetusrühma järjekordsel kohtumisel üksmeelele ei jõutud.
Süüria toetusrühma järjekordsel kohtumisel üksmeelele ei jõutud. Foto: BRYAN R. SMITH/AFP

USA ja Venemaa ei jõudnud neljapäevasel Rahvusvahelise Süüria Toetusrühma (ISSG) kohtumisel üksmeelele, kuidas taaskehtestada Süürias kokkuvarisenud vaherahu.

USA välisminister John Kerry tunnistas, et kohtumisel lahendust ei leitud.

"Venemaa pakub taas ebarahuldavat lahendust, sest USA on endiselt veendunud, et Süüria olukorda ei saa lahendada sõjalisel teel. Venemaa ja Süüria valitsus peavad siin oma osa kandma," ütles Kerry.

Kerry lisas, et Ühendriigid on alati valmis kuulama, kui Venemaa esitab konstruktiivseid lahendusi.

"Küsimus on nüüd selles, kas on jäänud mingi tõeline võimalus edasiliikumiseks, sest on selge, et samal teel me kauem enam jätkata ei saa," ütles USA välisminister.

"Esimeseks asjaks peaks olema mooduse leidmine, kuidas taastada rahuprotsessi usaldusväärsus, kui seda üldse enam annab teha. Meie arvates on ainus viis seda taha keelata õhujõudude kasutamine," jätkas Kerry.

Venemaa asevälisminister Sergei Rjabkov ütles juba varem päeval, et kindlasti ei toimi USA ettepanek keelata mõnes Süüria piirkonnas lennuoperatsioonid täielikult.

"Minu arvates see skeem ei tööta, vähemasti kuni USA ja teised selle protsessiga seotud toimijad ei taga, et ühendused, kes näevad sõjas ainsat viisi probleemi lahendamiseks, lõpetavad jõu kasutamise," ütles Rjabkov ajakirjanikele.

Rjabkov kommenteeris Kerry ettepanekut keelata mitmes Süüria piirkonnas õhuoperatsioonid täielikult.

ISSG kogunes taas neljapäeval, et arutada Süürias kujunenud olukorda pärast rünnakut ÜRO abikonvoile. ISSG koosneb 23 riigist ja selle eesmärgiks on edendada vaherahu ning jõuda viis aastat väldanud verise konflikti poliitilise lahenduseni.

ÜRO Süüria eriesindaja asetäitja avaldas lootust rahukõneluste jätkumise üle lähinädalatel, hoolimata "süngetest" sündmustest kohapeal.

Ramzy Ezzeldin Ramzy ütles, et tema ülemus Staffan de Mistura arutab sõdivate pooltega "otsekõneluste" korraldamist, mis oleks edasiminek võrreldes seniste kaudsete läbirääkimisvoorudega.

"ÜRO töötab väljavaatega pidada neid kõnelusi loodetavasti lähinädalatel," sõnas diplomaat.

Süürias Aleppo lähistel esmaspäeva hilisõhtul toimunud õhulöögis abikonvoile hukkus umbes 20 inimest, kaasa arvatud üks Punase Poolkuu töötaja. Rünnakus sai pihta ka Aleppo provintsis Orum al-Kubras asunud laohoone, kus hoiti humanitaarabi. Abikonvoi 31 veokist hävines vähemalt 18.

Süüria armee teatas neljapäeva õhtul uue pealetungi alustamisest Aleppo idaosas, mille eesmärgiks on linn mässulistelt tagasi vallutada.

Sõjavägi hoiatas ühtlasi linnaelanikke, et need hoiaksid eemale mässuliste positsioonidest.

"Armee ülemjuhatus teatab operatsiooni alustamisest linna idapiirkondades ja kutsub linnaelanikke üles hoidma eemale terrorirühmituste positsioonidest," kirjutati riiklikus uudisteagentuuris SANA edastatud teadaandes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles