Ülevaade: need kolm firmat kandideerivad parima piirkondliku ettevõtte tiitlile

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eastman Specialties on Ida-Virumaal tegutsenud oma paarkümmend aastat.
Eastman Specialties on Ida-Virumaal tegutsenud oma paarkümmend aastat. Foto: Peeter Langovits

S​elleaastase EASi parima piirkondliku ettevõtte konkursi nominendid on kolm ettevõtet, keda saab eeskujuks tuua nii majandusliku edu kui ka selle poolest, kuidas nende põhitegevuse avaldab mõju ka kohalikule eluolule.

Esimene nominent tiitlile on Kohtla-Järvel Ida-Virumaal tegutsev keemiatööstus Eastman Specialties OÜ, mille peamiseks toodanguks on bensoehape. Bensoehapet kasutatakse erinevates toodetes alates alküüdvaikudest kuni plastifikaatorite tähtsa koostisosana. Kokku toodetakse tehases 8 erinevat plastifikaatorit.

Ettevõtte panust kohaliku elu edendamisse mõõdetakse peaasjalikult sellega, kuidas ta oma töötajatesse suhtub. Nimelt on juba kontserni tasemel ettevõttes oluliseks väärtuseks turvalisus ja heaolu, mistõttu usutakse, et kõik tööõnnetused on välditavad ja selle nimel nähakse kõvasti vaeva. 

Väärtustatakse ka terveid eluviise - näiteks suitsetada võib vaid kindlas kohas ning neile kes soovivad suitsetamisest loobuda, jagatakse tasuta plaastreid. Töötajatele on mõeldud ka spordikompensatsioon, erinevad vaktsiinid, SIGNA programm, mis hõlmab endas viis korda tasuta psühholoogilist nõustamist. 

Keskkonnakaitselistel eesmärkidel investeeriti ka oma veepuhastusjaama. Reovesi puhastatakse enne trassi saatmist ning alles siis suunatakse trassi tagasi. Lisaks teeb ettevõte koostööd Kohtla-Järve linnavalitsusega ning toetab lastekodulapsi. Firmas on oma sponsorluse fond ning TTÜ stipendiumid.

Küll aga ei ole tegemist Eesti kapitalil põhineva ettevõttega. Nimelt kuulub 1995. aastal Velsicol Eesti As nimega alustanud ettevõte täna USA Eastman Chemical Company kontserni, kus valmivaid kemikaale, kiud- ja plastmaterjale kasutatakse võtmekomponentidena igapäevast kasutust leidvates toodetes.

Teine nominent on Raasiku vallas Harjumaal tegutsev Mistra-Autex AS, mille näol on tegemist sajaprotsendiliselt Eesti kapitalil tegutseva ettevõttega. Ettevõtte põhitegevuseks on nõeltöödeldud ja tafting materjalide ning neist toodetud erinevate toodete tootmine ja müük autotööstustele.

Ettevõtte majandustulemused hakkasid paranema alates 2010. aastast, kui hakkas leevenduma ülemaailmne finants- ja majanduskriis, mis pani ka autotööstuse taas kasvama. Lisaks on ettevõtte müük suurenenud ka läbi uute ja edukate projektide, mis läksid eelmisel aruandeaastal töösse.

Mis puudutab panust kohalikku ellu, siis kaks kolmandikku ettevõtte töötajatest käib tööl kuni 15 kilomeetri raadiusest ning ülejäänud Tapa ümbrusest ja Tallinnast. Kuigi ettevõttel kulub sellele suur summa, tuuakse töötajaid kohale ka oma transpordiga. 

Lisaks toetab ettevõte aktiivselt Raasiku valla ja kohaliku kiriku tegevusi. Muuhulgas käib ettevõtte juht koolis majandus õpetamas, sel aastal läheb juba neljas õppeaasta.

Kolmas nominent selleaastasele parimale piirkondlikule ettevõttele on Ridala vallas Läänemaal tegutsev Haapsalu Uksetehas AS. 1991. aastal Eesti kapitalil loodud ettevõte oli esimene kaasaegsel tehnoloogial siseuksi ja hiljem alumiiniumvineeri baasil välisuksi tootev tehas Eestis. Tänaseks on tootevalikus erinevad aknad, uksed, lükanduksed ja vaheseinad. 

Ettevõte keskendub ennekõike projektimüügile ning soovib pakkuda tellijale võimalikult laia tootevalikut, näiteks rinevad spoonid, klaasilahendused, metalli kombineerimine puiduga. Haapsalu Uksetehasel on ka oma disainuste kaubamärk Trendoor.

Ettevõtte masinapark on kaasaegne ning uueneb pidevalt - näiteks 2015. aastal erinevatesse puidutöötlemisseadmetesse eesmärgiga uuendada olemasolevaid võimsusi ning automatiseerida tootmist.

Ettevõttel on kohalike seas väga hea maine, kuna tegemist on ühe parima tööandjaga piirikonnas. Lisaks on uksetehas praktikabaasiks kohalikule kutsehariduskeskusele. Haapsalu Majandusgümnaasiumi õpilased käivad iga aasta tehases külas ja teevad selle põhjal kirjaliku töö.

Kuna Haapsalus on palju invaliide, siis toetab ettevõte kohalikku invaühingut. Toetatakse ka spordi-ja kohalikke sündmusi ja läbi erinevate üleskutsete kohalikke abivajajaid. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles