«Beebisõdurid» võitlevad Afganistanis mõlemal poolel

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kabuli Finesti toidupoest kantakse välja suitsiiditerroristi ohvriks langenud lapse surnukeha.
Kabuli Finesti toidupoest kantakse välja suitsiiditerroristi ohvriks langenud lapse surnukeha. Foto: SCANPIX

Afganistani-suguses riigis kaob lapsepõlvesüütus kiiresti, kirjutab uudistevõrk AFP, lapsed pole seal mitte ainult ohvrid, vaid ka ründajad – mõlemal poolel.


Uudistevõrgu lugu tõdeb, et Taliban kasutab alaealisi tihti julmade rünnakute elluviijatena – noori võitlejaid värbavad mässulised nii neid röövides kui ka neile sõdimise eest makstes.

Afganistani Rahvusliku Julgeolekudirektoraadi andmeil oli 80 protsenti viimase üheksa kuu jooksul enne enese õhkimist kinni peetud suitsiiditerroristidest 13-17-aastased poisid.

«Tulevahetuses, mis meil siin on, me näeme vaenlast. Nad on lapsed – nii 15-16-aastased. Ja tavaliselt on seal 20-aastane, kes lastele maksab,» rääkis AFP-le Lõuna-Afganistanis verises Kandahari provintsis teeniv USA sõjaväe kapten Mike Cain. Tema sõnul mõjub selline olukord liitlasvägede moraalile väga raskelt.

Anonüümselt ajakirjanikuga rääkinud Kabulis teeniv liitlasvägede ohvitser tunnistas, et sõdureil pole eriti muud valikut kui tappa kõik, kes neid sihivad – sõltumata vanusest. «Nad on beebivõitlejad. Kuid mida muud saame me teha?» küsis ta. «Nad ründavad meid ja tulistavad meie pihta oma AK47 ja granaadiheitjatega ning kui meie neid ei tapa, tapavad nemad meid.»

ÜRO mulluse raporti kohaselt on Taliban ja teised mässuliste rühmitused enesetapurünnakuteks ja pomme panema treeninud ka vaid 13-aastaseid. Selles dokumendis tsiteeritakse nii lapsi, kes räägivad, kuidas mässulised nad kodudest röövisid, kui ka selliseid noori, kes on värvatud ajal, kui nad töötasid abijõuna mässulise talus.

Kuid eesliinil ei kasuta lapsi mitte ainult Taliban – ka Afganistani politseis teenib teismelisi, kuigi Kabuli valitsus allkirjastas möödunud kuul ÜROga kokkuleppe sellise nähtuse väljajuurimiseks. Lepe juhtis tähelepanu ka mõningate kohalike sõjaväekomandöride seas levinud praktikale värvata noori poisse seksuaalorjadeks.

ÜRO andmeil hukkus möödunud aasta esimesel poolel Afganistanis sõja tõttu 176 last, kes ise sõjategevuses ei osalenud, 389 sai tõttu vigastada. Sama andmestiku kohta olid enamikes neist surmadest ja vigastatutest süüdi mässulised.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles