Soome teadlased tahavad kindlaks teha vrakist leitud õlle retsepti

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paarsada aasta vana õlu
Paarsada aasta vana õlu Foto: SCANPIX

Soome VTT tehniline uurimiskeskus Espoos püüab välja uurida Ahvenamaa laevavrakist mullu suvel leitud õlle koostise.

Tookord toodi merest välja lisaks viiele õllepudelile ka enam kui 160 šampanjat, mis oli kolme sorti, vahendas Turun Sanomat.

VTT spetsialistid kavatsevad keemiliste analüüsidega teha kindlaks, millise retsepti järgi õlu on valmistatud. Keskseks küsimuseks on see, et millist pärmi on kasutatud.

Uurimiskeskuse väitel ei mõistetud 1800ndate alguses pärmi rolli õlle tootmisprotsessis nii hästi, nagu seda tehakse tänapäeval. Muinasõllest püütakse saada kätte pärmirakke, et neid hiljem taas ära kasutada.

Vrakk ja pudelid kuuluvad Ahvenamaa omavalitsusele. Võimude väitel on umbes 200 aastat vanast kesvamärjukestest huvitatud mitmed õlletehased ja seda kuni Ameerika Ühendriikideni välja.

Praeguste plaanide järgi müüakse osa šampanjast maha oksjonil. Ka õlle müümine võib tulla kõne alla.

Uurijate väitel uppus laev, mille nime ei teata, Ahvenamaa saarestikus ilmselt ajavahemikus 1825-1845. Laev võis teele minna Läänemere lõunaosast, kuid lasti päritolumaa kohta kindlat teavet seni pole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles