Kirjandusgurmaanide maiuspala

, teatrikriitik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Flavio (Reimo Sagor) ja Isabella (Kärt Tammjärv) suhtlevad kirjanduskeeles.
Flavio (Reimo Sagor) ja Isabella (Kärt Tammjärv) suhtlevad kirjanduskeeles. Foto: Andres Keil

Inimesed ja raamatud on omavahel alatises sümbioosis. Raamat võib olla ka ühenduslüliks kahe inimese vahel, sest tal on võime panna kaks võõrast omavahel rääkima. Vahel juhtub isegi nii, et suure lugemusega inimene muutub ise elavaks kirjanduseks ja hakkab kaotama sidet elusa maailmaga. Sellest kõigest ja enamastki veel jutustab Vanemuise uuslavastus «Põlenud mägi».

Lavastaja Tiit Palu kirjanduslembus on tuttav juba Vanemuise eelmise hooaja lavastusest «Head tüdrukud lähevad taevasse», mis keskendus eesti kirjanduse naistegelastele. «Põlenud mägi» süüvib kirjanduse olemusse laiahaardelisemalt.

Mõlemas tõuseb esile tugeva ja iseteadliku naistegelase kuju. «Põlenud mäes» on selleks Isabella (Kärt Tammjärv), kes kirjandusest läbi imbunud armastajapaari naispoole stereotüübist lahti ütleb ja naiste objektiseerimise vastu kõvahäälselt sõna võtab.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles