Aleppos hukkus õhulöökides vähemalt 26 inimest

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Salaheddini linnajaos tabamuse saanud buss.
Salaheddini linnajaos tabamuse saanud buss. Foto: AMEER ALHALBI/AFP

Süürias Aleppo linnas hukkus pühapäeval õhulöökides mässuliste kontrollitud linnajagudele vähemalt 26 inimest, teatas vabaühendus Süüria Inimõiguste Vaatluskeskus.

Vabaühenduse teatel arvatakse, et rünnakud sooritasid Süüria või Venemaa sõjalennukid.

Kohalike päästjate sõnul hukkus rünnakutes vähemalt 43 inimest.

Mässuliste kontrollitud aladel meditsiiniküsimusi haldava Aleppo Meditsiininõukogu liikme Mohammad Zein Khandaqani andmetel oli hukkunuid üle 50.

Linna haiglate teatel on neile toodud suurel hulgal ohvreid.

Khandaqani sõnul ootab ta, et enamik raskesti haavatutest sureb ebapiisavate ravivõimaluste tagajärjel.

"Ma pole kunagi näinud nii paljusid inimesi ühes kohas suremas," lausus ühes haiglas viibiv Khandaqani.

"Tänane päev on olnud kohutav. Vähem kui ühe tunniga tapsid Vene sõjalennukid üle 50 inimese ning haavasid rohkem kui 200 (isikut)," jätkas Khandaqani.

Süüria sõjavägi teatas neljapäeval pealetungist Aleppole ja sestpeale on linnas hukkunud vähemalt 115 inimest, neist enamik tsiviilisikud. Prantsuse alaline saadik ÜRO juures François Delattre pühapäeval, et Süüria valitsusvägede pealetungis Aleppole pannakse toime sõjakuritegusid.

Süüria naasmine rahu juurde on praegu peaaegu võimatu ülesanne, lausus Venemaa alaline esindaja ÜRO juures Vitali Tšurkin pühapäeval ÜRO Julgeolekunõukogus.

"Praegu tegutsevad Süürias sajad relvarühmitused. Kõik, kes tahavad, saavad selle riigi territooriumi pommitada," lausus Tšurkin.

"Riigi naasmine rahu juurde on peaaegu võimatu ülesanne," lausus Tšurkin.

Venemaa esindaja arvates saavad Ida-Aleppos tegutsevad mässulised lääneriikidelt raskerelvi.

"Ida-Aleppot kontrollivad praegu rohkem kui 20 relvarühmitust, milles on umbes 3500 mässulist ... Nad on relvastatud tankide, soomukite, suurtükkide ja raketirelvadega," kirjeldas Tšurkin.

"Nad ei saa seda tehnikat omaalgatuslikult teha. Kõik see on kuskilt saadud ning neid (relvi) tuuakse jätkuvalt heldetelt, minu arvates lääne patroonidelt koalitsiooni juhtiva USA vaikival heakskiidul," lisas ta.

Mässulised hõivasid pühapäeva varahommikul enamjaolt asustamata palestiinlaste põgenikelaagri Handarati, teatas vabaühendus.

Piirkond paikneb strateegiliselt olulise Castello tee lähistel. Tee siseneb põhjast mässuliste kontrollitud aladele. Valitsusväed hõivasid tee aasta algul ning võtsid piiramisrõngasse umbes 250 000 inimest, kes elavad mässuliste kontrollitud linnarajoonides.

Pärast nädala kestnud relvarahu lagunemist esmaspäeval on Aleppos ja seda ümbritsevatel mässuliste aladel hukkunud õhulöökides ja mürsurünnakutes vähemalt 230 tsiviilisikut.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles