Šveitsi poliitik tahab keelata hijabiga passipildid

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hijab
Hijab Foto: Panther Media/Scanpix

Paremäärmuslike vaadetega Šveitsi poliitiku Walter Wobmanni arvates tuleks keelata passipildil hijabi kandmine, sest passipildil ei tohi kanda ka peapaela ja mütsi.

Wobmanni arvates ei ole mosleminaiste hijabi lubamine passipildil mitte religioosne vabadus, vaid teiste inimeste vabaduste kitsendamine, kuna teistsugused peakatted on neil ametlikel fotodel keelatud, teatab The Local.

Šveitsi Rahvapartei ridadesse kuuluv Wobmann, kes on varem protestinud minarettide, mošeede ja burkade vastu, on veendunud, et paljudesse Šveitsi kodanikesse suhtutakse ebavõrdselt, mis puudutab hijabi kandmist ja lubamist.

«See on ebaõiglane, kui passifotol on hijab lubatud, kuid müts mitte. Küsimuse all ei ole religioosne vabadus, vaid võrdne kohtlemine,» teatas poliitik.

Šveitsis kehtestab passi ja ID-kaardi fotode reeglid föderaalpolitsei. Seni on isikut tõendavatel dokumentidel, kaasa arvatud juhiluba, usust tulenevad peakatted nagu hijab lubatud, kuid nägu peab olema selgelt näha.

«Pea katmine ei ole üldjoontes lubatud, välja arvatud meditsiinilistel või religioossetel põhjustel. Samas peab nägu olema nähtav ja tuvastatatav ning pildil ei tohi näopiirkonnas olla varje,» sätestab reegel. 

Wobmann ei ole veel algatanud passifotol hijabi kandmise vastast kampaaniat, kuna kirjutas föderaalnõukogule selleteemalise kirja ja ootab nõukogu vastust. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles