Video: veoautodest hiigelkell

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Youtube

Rootsi firma Scania tegi mahajäetud lennuväljale veoautodest hiigelkella, milles osales 14 veoautot, 90 juhti ja mis ulatus 70 000 ruutmeetrini.

Suur «autokell» käivitus möödunud nädalal ja see töötas ööpäev läbi. Sisemises osas sõitnud veoautod pidid liikuma konstantse kiirusega 13 kilomeetrit tunnis, välimine auto aga kiirusega 53 kilomeetrit tunnis.

Scania turundusjuhi Staffan Arvase teatel on veoautod hiiglaslikud ja rasked, kuid samas on nad samasugused keerulised ja delikaatsed süsteemid nagu kellad.

«Igal veoautol oli täpselt määratud liikumine ja juhid pidid olema hoolikad ehk kõik  toimus nagu kellavärk,» lisas Arvas.

«Kella» tööd jälgis, juhendas ja salvestas tehniline meeskond ning kasutusel oli viis kaamerat, mis jäädvustasid toimunut erinevate nurkade alt.

Üks «kella» tegemisel osalenud autojuhtidest oli Elin Engström, kes kogu sõidusüsteemi juhtis. Juhi sõnul nõudis sünkroonis liikumine head koordineerimist ja koostööd, samas pani juhtide kutseoskused proovile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles