Sester ei välistanud alkoholiaktsiiside üle vaatamist (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sven Sester
Sven Sester Foto: Sander Ilvest

Rahandusminister Sven Sester ei välistanud, et valitsusel tuleb veel alkoholiaktsiiside teema juurde tagasi pöörduda.

«Jälgime igakuist aktsiisilaekumist tähelepanelikult. Kütuse- ja tubakaaktsiisi laekumistest nähtuvalt ei ole aktsiisimäärade ümbervaatamiseks praegu tarvidust. Alkoholiaktsiisi pärast olen ma pigem murelikum, mis on eelkõige seotud kange alkoholi ja piirikaubandusega,» ütles Sester esmaspäeval riigikogu liikmete küsimustele vastates.  

Eraisikute poolt Eesti piiri lähedal Lätis soetatava alkoholi mõju aktsiisi laekumisele hindab rahandusministeerium Sesteri sõnul praegu keskeltläbi 4 protsendile ning ministeerium jälgib hoolega ka lähikuude laekumisi. «Ma ei välista, et valitsusel tuleb kunagi selle teema juurde tagasi pöörduda. Vaatame, milliseks kujunevad lähiperioodi laekumised,» ütles ta.

Aktsiisipoliitikal on iseäranis alkoholi ja tubaka puhul eelarvetulude kogumise kõrval Sestri sõnul eesmärk vähendada ka tarbimist. «Kui aktsiisilaekumine langeb tarbimise vähenemise tõttu, on põhjust rahul olla, sest vähenevad ka alkoholi ja tubaka tarvitamisest tulenevad kahjud. Ka olukorras, kus varasemast rohkem tuuakse alkoholi ja tubakat riiki üle piiri, tuleb siiski analüüsida aktsiisipoliitika mõju tarvitatavatele kogustele,» sõnas ta.

«Kuigi piirikaubanduse puhul ostetakse tarbitavad kogused mujalt, ei tasu unustada, et valdav osa alkoholist ja tubakast ostetakse siiski Eestist. Seetõttu pole põhjust arvata, et nende toodete aktsiisimääradel puudub mõju tarbimisele. Tõsi, piirikaubandus vähendab seda mõju ja seetõttu vajab olukord jälgimist,» märkis minister.

Alkoholi-, tubaka-, kütuse- ja elektriaktsiisi seaduses on Sestri sõnul ka sätestatud eraldi paragrahvina, et valitsus esitab riigikogule hiljemalt 2018. aasta 1. märtsiks analüüsi ja vajaduse korral ettepanekud aktsiisimäärade muutmiseks.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles