Küll see kvantfüüsika on ikka üks segane asi!

Krista Kumberg
, lastekirjanduse uurija
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Hillar Metsa illustratsioonid Ilmar Tomuski raamatule «Algaja ajaränduri seiklused».

Nii mõtles kaheksanda klassi Anette Ilmar Tomuski uue seiklussarja avaraamatus. Lugejal jääb üle temaga nõustuda. Tomuski Kribu ja Krabu krimkade lisaväärtus on olnud see, et autor võtab mingit teemat põhjalikult selgitada. Selleks võib olla droonide kasutamine või rahapesu. Noore lugeja (ja mitte ainult) maailmapilt avardub jälle sammukese võrra.

Tomuski juttude sõnum on enamasti selgelt sõnastatud ja väärtuslik. Näiteks kõnealuses teoses ütleb õpetaja, et usk, kujutlusvõime ja teadmised teevad võimalikuks ka võimatu. «Enamik inimesi ei usu teadmiste jõudu. Kui teie neisse usute, siis on teil võimalik muuta nii ajalugu kui tervet maailma.»

Autor kutsub mõtlema, mis inimesi kujundanud on, mis neid motiveerib (ka kurjategijaid näiteks). Maailm tema raamatutes polegi nii üheselt mustvalge, nagu seiklusjutu puhul karta võiks. Seega on Tomuskilt loota rohkem kui ainult põnevust, mistõttu on ootused tema raamatute ilmumise puhul suured.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles