Ida-Virumaal põleb mitmendat nädalat maa

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põlevat pinnast teisaldav kopplaadur ja põlengut kustutavad päästjad ei lahku enne, kui oht on lõplikult likvideeritud.
Põlevat pinnast teisaldav kopplaadur ja põlengut kustutavad päästjad ei lahku enne, kui oht on lõplikult likvideeritud. Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik

Päästjad kustutavad juba mitmendat päeva Ida-Virumaal Kohtla-Nõmme talvekeskuse lähistel umbes kahe meetri sügavusel põlevat pinnast, põleng sai alguse juba mitu nädalat tagasi.

Laupäeva ennelõunal teavitas Kohtla-Nõmme vallavanem Illart Jool häirekeskust Kohtla-Nõmmel põlevast pinnasest.

«Põleng sai alguse juba kaks-kolm nädalat tagasi. Mehed hakkasid rääkima, et seal midagi sussib ja tossab,» rääkis Jool, kes kuulis sellest kaevandusmuuseumi töötajatelt. «Ilmselt on tuli maa sisse läinud, sest põlevkivi põlemise hais on üleval. Seal on läbikaevatud ala, põlevkivi aherainega segamini.»

Jool võttis seepeale ühendust Roland Tarumiga, kes kõnealusel kinnistul paiknevaid hooneid kinnistu omaniku nõusolekul kasutab. «Ta lubas põlengu likvideerida, aga ju siis ei saanud hakkama. Laupäeva hommikul nägin, et asi on hullemaks läinud ja põleng kipub kontrolli alt väljuma – tossupilv oli ikka juba väga suur,» ütles vallavanem.

Esmalt küsis Jool nõu Eesti Energia Kaevanduste arendusdirektorilt Kalmer Sokmanilt – neil on ju seesuguste põlengute kustutamisega kogemusi. Viimane soovitas häirekeskust teavitada, lubades, et kui päästjad hätta jäävad, ollakse valmis neile appi minema.

Ida-Eesti päästekeskuse pressiesindaja sõnul põles päästjate sündmuskohale jõudes maapind kahe meetri sügavuselt umbes 0,2 hektari ulatuses. «Kopplaadur on piiranud 50 x 30 meetri suuruse tossava ala kraavidega. Kustutustööd jätkuvad: kogu põlenguala kaevatakse läbi ja päästjad kustutavad süttinud pinnase,» rääkis ta.

Tarum ei soovinud juhtunut kommenteerida, öeldes, et ta on haige. Jooli sõnul häirib põlengust lähtuv haisev tossupilv tuntavalt talvekeskuse tööd – sõltuvalt tuule suunast on spetsiifilist haisu tunda kas murdmaaradadel või mäenõlvadel. «Kõige raskem on neil meestel, kes mäe peal töötavad – tundide kaupa tuleb seda tossu sisse hingata,» märkis vallavanem.

Laupäeval toimub talvekeskuses tuhamägede tantsupidu.

«Hoian hinge kinni, et selleks ajaks jõutaks põleng kustutada,» ütles Jool. «Kui mitte – Sokman tõi näiteks sarnase juhtumi Küttejõu karjääris, kus põlengut kustutati ikka mitu nädalat –, siis tuleb loota heale õnnele, et tuul puhuks tossu peolistest eemale.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles