Uurimisrühm avaldab katastrooflennu MH17 kohta uut materjali (3)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Malaysia Airlinesi Boeing 777-200 osa Ida-Ukrainas
Malaysia Airlinesi Boeing 777-200 osa Ida-Ukrainas Foto: SCANPIX

Hollandi juhitav rahvusvaheline uurimisrühm avaldab täna uut materjali Malaisia lennufirma Malaysia Airlines lennu MH17 saatuse kohta.

Ida-Ukraina kohal Donetski regioonis 17. juulil 2014 alla tulistatud lennuk Boeing 777-200 on pingestanud lääneriikide ja Venemaa suhteid, kuna seda tehti tõenäoliselt Venemaal valmistatud BUK õhutõrjesüsteemi abil, edastab Yle.

Selles katastroofis kaotas elu 298 inimest, kellest suur osa olid hollandlased.

Pressikonverentsi eelselt kohtuvad Hollandi justiitsministeeriumi alluvuses töötavad uurimisrühma liikmed hukkunute omastega, kes saavad uue uurimisinfo enne ametlikku teadaannet.

Uurimisrühma kuulub krimi- ja lennundusspetsialiste Hollandist, Austraaliast, Belgiast, Malaisiast ja Ukrainast.

Hollandi meedia teatel avaldab uurimisrühm nii selle, kes lennuki alla tulistas, millega seda tehti ja kus relva kasutati. Loodetakse, et täna avaldatakse uut infot ka selle kohta, millist rollis võis intsidendis mängida Venemaa.

Seni ei ole mitte ükski riik ega rühmitus lennu MH 17 allatulistamist omaks võtnud.

Lennuintsidendi ajal oli Ida-Ukrainas käimas venemeelsete separatistide ja läänemeelsete Ukraina valitsusvägede vaheline sõjategevus.

Möödunmud aastal leidis Hollandi lennukatastroofide uurimise komisjon, et Malaysia Airlinesi Boeing kukkus alla, kuna seda tabas Venemaal valmistatud õhutõrjesüsteemi BUK rakett, mis lasti välja Ida-Ukrainast separatistide käes olnud alalt.

Komisjon ei võtnud seisukohta, kes seda tegi, kas separatistid või piirkonnas olnud vene sõdurid.

Ukraina läänemeelse valitsuse arvates võis intsidendi põhjustada vene päritolu õhutõrjesüsteem ja tegemist oli eksliku relvakasutamisega.

Venemaa on seni eitanud oma seotust Malaisia lennuki katastroofiga ja nende andmetel ei tulistatud lennuki plahvatama pannud raketti välja separatistide käes olnud alalt.

Lend MH17 oli teel Amsterdamist Kuala Lumpuri. Pardal olnute seas oli 192 Hollandi, 29 Malaisia, 27 Austraalia, 12 Indoneesia ja 10 Briti kodanikku, lisaks kaotas elu veel viie riigi kodanikke. 

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles