Venemaal kogub taas tuure Eesti-vastane spioonimaania

Erik Henno
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa meedia süüdistab kaitsepolitseid luuramises Briti välisluure MI6 heaks. Fotol MI6 peamaja Londonis
Venemaa meedia süüdistab kaitsepolitseid luuramises Briti välisluure MI6 heaks. Fotol MI6 peamaja Londonis Foto: Reuters / Scanpix

Venemaa meedia süüdistab kaitsepolitseid luuramises ameeriklaste Luure Keskagentuuri ning Briti MI-6 heaks; Izvestija ning NTV selgitavad, kuidas Eesti luure värbab Venemaa ja Eesti kodanikke salajast infot koguma.

NTV ning Izvestija saatelõigu värskeimad andmed räägivad Lihula mehest Allan Saarest, kelle väljasaatmist Venemaalt 20. augustil käsitletakse. Kahjuks pole Eesti kujutamine Venemaa meedias vaenuliku ja reetliku naabrina enam uudis, vahendasid ERR Uudised «Aktuaalset kaamerat».

Riigikogu Euroopa Liidu asjade komisjoni esimees Marko Mihkelson ütles, et tegu on järjekordse Vene meedialt tellitud üllitisega.

«Kuna selliseid lugusid on ka varem ilmunud - otseselt Eestit süüdistatavaid lugusid, just nagu Eesti luureteenistus oleks maailma üks võimsamaid, siis ma arvan, et tore, aga tuleks sarnastele uudistele väga rahulikult vaadata,» arvas Mihkelson.

Üllitatud materjalides on kaitsepolitsei operatiivtöötajate ja värbajate nimesid ning isegi Jüri Pihl olevat kapo juhina töötades üritanud värvata ühte sõjaväearsti, kuid tulemusteta.

Balti Venemaa Uuringute Keskuse direktor Vladimir Juškin ütles, et materjali tuleks tõsiselt võtta siis, kui Venemaal oleks hiljuti seadusevastase andmetekogumisega vahele jäänud või kohtu alla antud mõni Eesti kodanik ehk niinimetatud mutt.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles