Kaheksa iluharjumust, mis on tegelikult sulle kahjulikud

Dagmar Lamp
, naine.postimees.ee juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Caro / Scanpix

Meil kõigil on teatud iluharjumused, ükskõik kas me tegeleme nendega igapäevaselt või vahel harva. Paljud ilurituaalid tunduvad kahjutud, kuid on ka selliseid, mis on tegelikult su tervisele suisa kahjulikud.

Bustle pidas nõu oma ala spetsialistidega ning reastas kõige levinumad harjumused, mis toovad loodetud kasu asemel hoopis kahju.

  1. Spreide kasutamine. Kõik tooted, mis on pakendatud aerosoolpudelitesse, eritavad neid kasutades kemikaale, mida me suure tõenäosusega sisse hingame ning suures koguses on need ohtlikud. Et vältida terviseprobleeme tuleks aerosoole kasutada vaid hästi õhutatud kohtades.
  2. Liigne pesemine. Liigne pesemine ja koorimine võib kaasa tuua terve hunniku probleeme – naha kuivuse, ärrituse, akne, põletikud ja isegi armistumise.
  3. Liiga kuuma duši all käimine. Kuum vesi ja dušigeel üheskoos võib su nahalt eemaldada olulise loomuliku rasukihi, mis taas lõppeb kuiva nahaga.
  4. Küünenahkade lõikamine. Kutiikulid paistavad head maniküüri rikkuvat, kuid nad eksisteerivad põhjusega – nende ülesanne on küünt kaitsta. Neid lõigates pakud bakteritele pidupäeva, nii et selle asemel püüa neid ettevaatlikult hoopis tagasi lükata.
  5. Silmapliiatsi silmapiirile kandmine. Sulle võib tunduda, et kui sa kasutad silmapliiatsit mitte ripsmete all, vaid alumise lau «sees» (ehk limaskestal), on tulemus lahe, aga see on potentsiaalselt ohtlik, eriti, kui sa kannad kontaktläätsi. Nimelt võib lainer maha kuluda ning jõuda läätsedele, kus see põhjustab ärritust ja põletikku.
  6. Seebi jagamine. Seep võib ju tunduda juba loomu poolest puhtana, kuid eksperdid rõhutavad, et seepi ei tohiks teistega jagada – nii võivad bakterid ühelt inimeselt hõlpsalt teise kehasse liikuda.
  7. Sissekasvanud karvade pigistamine. Kui tegemist on tõsise sissekasvanud karvaga, pöördu parem spetsialisti poole, et seda eemaldada. Ise asja kallale asudes võid hoopis põletikule hoogu anda.
  8. Aegunud meigitoodete kasutamine. Põletikud, ärritus, lööve ja silmapõletik on vaid ühed vähestest hädadest, mille võib kaasa tuua aegunud kosmeetika kasutamine.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles