Zika jõudis Taisse: kahel beebil kinnitati sünnidefektid

Riin Aljas
, teadustoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Zika viirust uurivad teadlased üle maailma, sest viirus toob kaasa traagilisi sünnidefekte.
Zika viirust uurivad teadlased üle maailma, sest viirus toob kaasa traagilisi sünnidefekte. Foto: NACHO DOCE/REUTERS

See on esimene kord kui viirusest põhjustatud tõsised sünnidefektid Kagu-Aasias sündinud lastel ilmnesid. 

Viirus on jõudnud ka Tai lähedal olevatesse riikidesse, ent varem pole Zika viirusest põhjustatud mikrotsefaaliaga – ebanormaalselt väikseid päid ja ajusid põhjustav terviserike – lapsi selles piirkonnas sündinud. 

Zika viirusesse on Tais jaanuarist saadik nakatunud 350 inimest, nende hulgas 25% rasedaid naisi, arvestades Zika kahjulikkust loodetele, on see hirmuäratav näitaja. 

Miks Zika beebidele nii kahjulik on?

Kui loode puutub Zikaga kokku esimese trimestri jooksul, jõuab see väga kiiresti emakasse ja neisse rakkudesse, mis muidu platsentat kaitseks. Kuna see kaitsemüür pole jõudnud veel piisavalt tugevaks saada, suudab Zika seal palju kahju teha, häirides veresoonte kasvu ja takistades lapseni jõudva vere hulka, pidurdades nii kogu loote arengut.

Isegi kui loode selle rünnaku üle elab, jätkab viirus kahjutegemist, liikudes sündimata lapse ajusse. Ajus hävitab viirus korralikuks arenguks eluvajalikke rakke. Juba varem on teadlased tuvastanud, et Zika võib põhjustada mikrotsefaaliat, millega kaasneb aju taandareng ning ebatavaliselt väike või suur pea.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles