Detroit meelitab politseinikke mahajäetud majadega

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Detroit jagab politseile odavat kinnisvara.
Detroit jagab politseile odavat kinnisvara. Foto: SPENCER PLATT/AFP

Muserdatud Detroidi meer Dave Bing on teinud uskumatu, ainulaadse ja unustamatu liigutuse. Et «autolinna» elu sisse puhuda, pakutakse politseinikele alla käinud keskklassi linnaosas mahajäetud maju vaid 1000 dollarit tükk.

Et kaup veelgi magusam oleks, on linn nõus maksma iga eluaseme renoveerimise kinni kuni 150 000 dollari ulatuses.

Skeemi rahastatakse föderaalvalitsuse stiimulipaketist.

«Me loodame, et anname selle käiguga eeskuju ka teistele ettevõtetele, organisatsioonidele ja üksikisikutele, et nad rajaksid endale kodu siia, kus nad tööl käivad,» ütles Bing ning lisas, et kui East English Village’isse ja Boston-Edisoni uusi elanikke ilmuks, aitaks see kindlasti kuritegevust vähendada ning peataks linna maksubaasi lekkimise.

Michigani uuringufirma Mackinac Centre’i eelarvepoliitika analüütik Michael LaFaive ütles aga, et «igaüks peaks antud juhul küsima, miks siis politseinikud üldse linnast ära kolisid».

LaFaive osutas linna muserdavale maksu- ja eeskirjadekoormale ning ütles: «Bing peaks kõigepealt looma keskkonna, kus inimesed elada tahaksid – ka ilma stiimuliteta.»

Detroidi kesklinn on valitsuse abiga osaliselt üles vuntsitud. Mitmed linnapildi jaoks olulised hooned on taastatud, tänavad on üldiselt puhtad ja turvalised.

Elurajoonid jooksevad aga elanikest üha tühjemaks, inimesed põgenevad eeslinnadesse ja kaugemalegi. Väljaränne sai alguse autotööstust aastail 2008-2009 tabanud langusest.

Viimase poole sajandiga on Detroidi elanikkond kahanenud enam kui poole võrra, tänaseks elab linnas ligikaudu 900 000 inimest. Politseinikke on linnal 2800, üle poole neist elab mujal.

Bing, endine Detroit Pistonsi korvpallitäht, sai linnapeaks aastal 2009 – pärast seda, kui ta eelkäija korruptsiooni eest vangi läks.

Mullu hoiatasid linnavõimud, et 142 riigikoolist pannakse kuni 70 ilmselt kinni, et tulla toime õpetajate ametiühingutega sõlmitud lepingutest tulenevate kohustustega.

Oma pakkumised on juba jõudnud teha ka Wayne State’i ülikool ja kaks suuremat haiglat, lubades töötajaile, kes lähiümbrusse elama on nõus tulema, üürid osaliselt kinni maksta või aidata pangalaenude sissemaksetega. Neid toetavad selles ettevõtmises kaks kohalikku heategevusorganisatsiooni.

Käivitumas on ka laiapõhjalisem skeem, mille käigus julgustatakse elanikke linna turvalisematesse ja vähemräsitud osadesse ümber kolima. Teatud kvartalid sisuliselt hüljatakse.

Bingi teadaande taustaks lõi üks linna autofirmadest Chrysler pühapäevase Super Bowli ajal laineid telereklaamiga, milles Detroidis üleskasvanud räppar Eminem rõhutas, kuidas linn «põrgus ära on käinud ja tagasi on tulnud».

YouTube’is on tema «to hell and back» klippi vaadatud juba vähemalt 4 miljonit korda.

Ka ajaleht Detroit Free Press kinnitas oma eilses juhtkirjas, et reklaam edastas maailmale olulise sõnumi: Detroit ei kao kuhugi, ärge arvakegi!

Kuid leht lisas: «Üks asi on kahe minutiline reklaam… teine asi on see Heraklese ettevõtmine, mis linna päästmiseks ees seisab.»

Copyright The Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles