Iraan nõuab, et lääneriikide naismaletajad kannaksid hijabi (4)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hijab
Hijab Foto: SCANPIX

Järgmisel aastal toimuvad Iraanis Teheranis naiste maailma meistrivõistlused males ning selle riigi võimud nõuavad, et lääneriikidest pärit naismaletajad peavad kandma siis hijabi.

Naiste male maalimameistrivõistlused leiavad aset 2017. aasta märtsis, kuid läänest pärit naismaletajad ähvardavad seda boikoteerida, kui neil nõutakse mosleminaistele omast hijabi kandmist, edastab The Independent. 

Iraan on islamiriik, kus naised peavad alluma karmidele sharia seadustele ning pea ja keha peab olema kaetud.

Kui Iraani moraalipolitsei leiab katmata peaga naise, siis ootab seda naist ees kas suur rahatrahv või isegi vangistus.

Rahvusvaheline maleföderatsioon (Fédération Internationale des Échecs) sattus kriitika alla, et korraldab naiste maailmameistrivõistlused islamiriigis Iraanis ja ei suuda naiste õiguste eest seista.

Naisi esindav maleorganisatsioon kutsus naismaletajaid üles austama Iraagi kultuuritavasid ja kandma hijabi.

USA naiste maletšempion Nazi Paikidze teatas, et ta plaanib boikoteerida Teheranis toimuvaid meistrivõistlusi, kuna temalt nõutakse talle mitte omase rõivaeseme kandmist. Naine saatis USA võimudele teate, et USA kodanikke võib Iraagis ees oodata arreteerimine.

«On täiesti jabur, et meistrivõistlused korraldatakse islamiriigis, kus naised peavad end kinni katma ja hijabi kandma. Saan kultuurierinevustest aru, kuid ma ei ole moslem ja ei pea rätikut kandma. Naismaletajatel võib seal ohtlik olla,» teatas ameeriklanna.

Ecuadorlanna Carla Heredia teatas Twitteris, et ta on samal seisukohal, mis Paikidze, kuid ungarlannast maletšempioni Susan Polgari sõnul ei ole tal hijabi kandmisega probleemi.

«Olen võistlemas käinud paljudes paikades ja austan kohalikku kultuuri, selle tõttu olen valmis rätiku pähe panema. Teen seda respekti tõttu,» lausus Polgar.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles