Paavst Franciscus saabus Gruusiasse rahumissioonile

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gruusia õigeusu kiriku liider Ilia II ja paavst Fransiscus täna Thbilisi lennuväljal.
Gruusia õigeusu kiriku liider Ilia II ja paavst Fransiscus täna Thbilisi lennuväljal. Foto: IVAN SEKRETAREV/AP/Scanpix

Paavst Franciscus saabus täna Gruusiasse nõndanimetatud rahuvisiitide raames Kaukaasias, kus katoliku kiriku pea külastab ka Aserbaidžaani.

Paavsti lennuk maandus Thbilisi lennuväljal täna hommikul ning tal olid vastas president Giorgi Margvelašvili ning Gruusia õigeusu kiriku liider Ilia II.

Paavst on Vatikani teatel rahu ja lepituse missioonil Kaukaasia piirkonnas.

Gruusia pidas lühikese sõja Venemaa ja kahe separatistliku piirkonna Lõuna-Osseetia ning Abhaasiaga 2008. aastal.

Franciscus kohtub pühapäeval Aserbaidžaanis president İlham Əliyeviga ning arvatavalt kutsub paavst üles lepitusele Armeeniaga, kellega Aserbaidžaan on tülis vaidlusaluse Mägi-Karabahhi territooriumi üle.

Mägi-Karabahh on enamasti armeenlastega asustatud endine Aserbaidžaani autonoomne oblast, mille staatuse üle puhkes 1980. aastate lõpus relvastatud konflikt aserite ja armeenlaste vahel. Lahingutes hukkus hinnanguliselt 30 000 inimest ning ala läks Armeenia ja kohalike separatistide kontrolli alla.

Tänavu 2.–5. aprillini kestnud sõjategevuse käigus hukkus vähemalt 110 inimest. Tegemist on tõsiseima vägivallapuhanguga pärast Karabahhi sõja lõppemist 1994. aastal. Lisaks liikus esimest korda pärast 1994. aastat ka rindejoon, kui Aserbaidžaani väed vallutasid mitu strateegilist punkti.

Pooled leppisid seejärel kokku relvarahus, kuid üksteise süüdistamine leppe jätkuvates rikkumistes kestab senini.

Samuti üritab paavst Gruusias soojendada suhteid Gruusia õigeusu kiriku ning katoliku kiriku vahel.

Mitte kõik Gruusia õigeusklikud ei tervitanud täna Thbilisis katoliku paavsti saabumist. FOTO: REUTERS/Scanpix
Mitte kõik Gruusia õigeusklikud ei tervitanud täna Thbilisis katoliku paavsti saabumist. FOTO: REUTERS/Scanpix Foto: ALESSANDRO BIANCHI/REUTERS
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles