Ümbrikupalga saaja riskib trahviga

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuigi maksu- ja tolliamet on aastaid ümbrikupalkade vastu võidelnud, ei anna probleem endiselt järele.
Kuigi maksu- ja tolliamet on aastaid ümbrikupalkade vastu võidelnud, ei anna probleem endiselt järele. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Kui enamasti kõneldakse ümbrikupalga negatiivsest mõjust ettevõtja vaatenurgast, vastutab ka töötaja musta palga vastuvõtmise eest.

Kuigi statistiliselt on ümbrikupalga maksmine vähenenud, on probleem ikka veel päevakohane, vahendab Äripäev teemaveebi raamatupidaja.ee.

Maksu- ja tolliameti andmeil on töötamise registri loomise järel deklareerinud 2015. aastal esimest korda töötasu 20 000 inimest, kes varem ei olnud sissetulekut deklareerinud, mistõttu on riigi maksutulu selle tulemina suurenenud 10,25 miljoni euro võrra.

Seaduse järgi vastutavad ümbrikupalga teadlikul vastuvõtmisel tekkinud tulumaksukohustuse eest nii töötaja kui ka tööandja, mistõttu ei vabasta ümbrikupalga maksmine palga saajaid tulumaksu tasumisest. 

Peale selle tuleb töötajal arvestada, et kui ta otsustab esitada maksu- ja tolliametile ebaõigeid andmeid, rikub ta maksukorralduse seadusest tulenevaid kohustusi esitada õigeid andmeid. Maksudeklaratsioonis valeandmete esitamine on väärtegu, mille eest võib karistada kuni 1200eurose trahviga.

Loe lähemalt Äripäevast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles