Milline ettevõte on maksu- ja tolliameti juhi palganud Nortal?

Kalev Aasmäe
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Priit Alamäe
Priit Alamäe Foto: Toomas Huik

Baltikumi suurimate tarkvaraarendusettevõtete hulka kuuluva Nortali värskeimad sõrmejäljed asuvad Tallinna Sadama Saaremaa ja Hiiumaa praamlaevade uuel broneerimissüsteemil. Enne 2012. aastat Webmedia nime kandnud ettevõte  on olnud juures mitmete avalike sektori lahenduste nagu e-maksuamet loomise juures, samuti on aastaid panustatud mitmete kohalikul turul tegutsevate telekomi-, meedia- ja finantsettevõtete süsteemide arendusse.

Nortali ajalugu ulatub 2000. aastasse, mil Tartus asutasid kolm tudengit Priit Alamäe, Avo Alender ning Urmo Pärg IT-firma  nimega Webmedia. Mõned kuud hiljem asus ettevõttes peaanalüütiku rollis tööle Pärgi koolivend,  tänane majandusministeeriumi side ja riigi infosüsteemide asekantsler Taavi Kotka.

Webmedia kasvas hoogsalt, 2001. aastal võeti osanikeringi riskikapitalifirma Intergate ning juba kolm aastat hiljem osteti selle osalus Webmedia töötajate poolt välja. Eesti turg jäi IT-ettevõttele kitsaks, mistõttu korraldati selle tegevus 2005. aastal ümber rahvusvaheliseks kontserniks ning loodi eraldi teadus- ja arendusüksus.  Ühtlasi võeti laienemiseks sisse investeering Rootsi konsultatsiooniettevõttelt Acando, mille osalus osteti jällegi kolm aastat hiljem ettevõtte töötajate poolt tagasi. Esimesed tütarfirmad asutati Leedus, Soomes, Rumeenias ja Serbias, hiljem laieneti veel mitmetesse Euroopa, Kesk-Aasia ning Lähis-Ida riikidesse.  2009. aastal eraldus teadus- ja arendusüksuse aastatepikkuse töö viljana ettevõttest tänaseks üks Eesti edukamaid idufirmasid ZeroTurnaround. Kolmandat korda võttis Webmedia välisinvesteeringu sisse 2010. aastal, mil 36 protsendi suuruse osaluse soetas ettevõttes Kesk-Euroopa riskikapitalifond Enterprise Investors. Samal aastal lahkusid ettevõttest kaasasutajad Alender ja Pärg, kes on viimastel aastatel tegutsenud tarkvarakonsultatsiooniäris. Mullu lõid nad e-residentidest ettevõtjatele teenuseid pakkuva idufirma LeapIN.

2011. aastal ostis Webmedia üles Soome ettevõtte CCC Corporation ning aasta hiljem nimetati 12 aastaga rahvusvaheliseks suurettevõtteks kasvanud tarkvarafirma ümber Nortaliks.  2012. aasta sügisel lahkus Nortalist pikaaegne tippjuht Taavi Kotka, kes siirdus veidi hiljem majandusministeeriumisse Eesti IT asekantsleriks.

Viimastel aastatel on Nortal meediasse jõudnud peamiselt seoses endiste töötajate loodud konkureeriva ettevõtte Iglu asutajate kohtusse andmisega. Kõik Nortali poolt Iglu suunas algatatud kohtumenetlused ehk kolm hagi kolme endise töötaja vastu ning Nortali hagi Iglu vastu lõppesid Nortali kaotusega.

Webmedia kunagistest asutajatest ja pikaaegsetest tippjuhtidest on ainukesena tüüri juurde jäänud Priit Alamäe, kelle juhtimisel ostsid töötajad tänavu tagasi Enterprise Investorsi ja LHV pensionifondide kokku 50protsendise osaluse firmas. Oktoobri alguses ostis Nortal üles Rootsi turundustehnoloogiaettevõtte Element ning teatas, et palkab eksporditurgude avaliku sektori klientide nõustamisvaldkonna juhiks maksu- ja tolliameti juhi Marek Helmi. E-riigi lahenduste välisriikidele tutvustajana oli mullu mõned kuud ettevõtte palgal ka Euroopa komisjoni endine volinik Siim Kallas, tänavuse aasta alguses palgati sarnasele positsioonile Reformierakonna poliitik Rein Lang.

Nortali 2015.aasta käive oli 45 miljonit eurot, arvestuslik tegevuskasum oli 3,7 miljonit eurot. Ettevõte tegutseb pea kahekümnes riigis, andes tööd 530 inimesele.  Aastatel 2008, 2010 ja 2014 võitis Nortal Eestis töötaja- ja peresõbralikuma ettevõtte konkursi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles