Rumeenia poliitikas käib nõiajaht

Veronica Anghel, Bukarest
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Endine Rumeenia siseminister Vasile Blaga lahkub 27. septembri pressikonverentsilt peale tagasiastumisest teatamist.
Endine Rumeenia siseminister Vasile Blaga lahkub 27. septembri pressikonverentsilt peale tagasiastumisest teatamist. Foto: DANIEL MIHAILESCU/AFP

Rumeenia poliitikutel on kalduvus lahkuda pauguga. Või õigemini vanglaukse kolksatusega, eelistatavalt kaamerate ees. Eetilised standardid, mida poliitikutelt romantiliselt eeldatakse, on teravas vastuolus korruptsiooni ja valelikkusega, millele me iga päev tunnistajad oleme.

Suurimat kahju ei too see mitte poliitikutele endile, vaid kodanikele, kes uskusid parteidesse ning kes moodustavad demokraatliku valitsuse selgroo. Et seda usku taastada, peavad nii valijad kui ka poliitikud oma ootusi alandama.

Mõningasest edasiminekust hoolimata on korruptsioon Rumeenias endiselt suur probleem. Kuna riigivara riisumine on olnud alates 1989. aastast kõige lihtsam ja kiirem rikastumisviis, on poliitikutest saanud avaliku vihkamise ja süüdistuste peamine märklaud. Viis aastat tagasi Rahvusliku Korruptsioonivastase Agentuuri (DNA) algatatud avaliku jahihooaja järel tahab avalikkus näha aina rohkem verd.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles