Galerii ja video: Kersti Kaljulaid sõitis Luksemburgi kontrollikoja tööle punkti panema

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Esmaspäevast presidendiametisse astuv Kersti Kaljulaid sõitis kolmapäeval Luksemburgi, et jätta hüvasti kolleegidega Euroopa Kontrollikojas.

Kaljulaidi sõnul naasis ta täna oma töökabinetti hea ja sooja tundega. «Tore oli näha oma kolleege,» ütles ta.

Kaljulaid tõdes, et valmisolek kolleegidega hüvasti jätta on juba poole aasta pikkune, seega ollakse selleks valmistunud niikuinii. «Nüüd muidugi tuli see väga järsku, aga iga asi lõppeb kord.»

Küsimusele, mis on see, mida võtta kaasa tööst kontrollikojas, vastas Kaljulaid, et võib end praeguseks pidada ausa riigi eksperdiks. 

«Mul on lihtne märgata seda, kui inimesed ei saa aru, kas avalikku raha, kas eelarveraha on kasutatud tõepoolest hästi,» selgitas Kaljulaid. «Mul on lihtne juhendada, kust igas riigis, ka Eestis, leiab materjali selleks, et vaadata järele, et kas raha kasutati hästi või oli selle kasutamisega probleeme. Mul on lihtne märgata, kui asjad ei näi läbipaistvad. Tihtipeale võivad nad tegelikult olla, aga mitte näida seda. Ma arvan, et seda kõike olen ma siin töötades õppinud.» 

Kaljulaid kinnitas, et suurem osa tema isiklikest asjadest on juba kaasa pakitud, vaid mõned raamatud on veel jäänud. «Ja üks kohver ilmselt jääb siia minust maha. Ehk sõbrad toovad ära,» lisas Kaljulaid. 

Oma kodust Luksemburgis kolis Kaljulaid välja juba suvel ning pärast seda peatus ta sõprade pool. Kaljulaid tõdes, et igatsus Luksemburgi ja oma kolleegide järele jääb.

Reisil Luksemburgi turvab Kaljulaidi ka ihukaitsja. 

Euroopa Kontrollikoja president Klaus-Heiner Lehne ütles varem intervjuus Postimehele, et tunneb Kaljulaidi pea kolm aastat ning Kaljulaid on üks staažikamaid kontrollikoja liikmeid. «Väga kogenud, väga terav, kes suudab kiiresti asja tuumani jõuda, mida mina hindan väga. Koostöö on olnud väga hea,» rääkis Lehne.

Ta nentis, et Kaljulaidi seadmine Eesti presidendikandidaadiks oli veidi üllatav. «Esmakordselt keegi meie seast valitakse mõne liikmesriigi presidendiks, see on väga haruldane. Tõesti suur au institutsiooni jaoks,» ütles Lehne. 

Kersti Kaljulaid oli kontrollikoja liige kaks ametiaega alates 2004. aastast. Tema ametiaeg lõppes juba mais, kuid uue liikme nimetamisega hätta jäänud poliitikute tõttu pidi ta jätkama. Kaljulaidi volitused peatati septembri lõpus. 

Riigikogu valis esmaspäeval Kaljulaidi 81 poolthäälega Eesti presidendiks. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles