Konkurentsiamet soovitab lubada pensionifondide vahetamist senisest tihedamini

PM Majandus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pensionifond
Pensionifond Foto: Toomas Huik

Konkurentsiamet tegi rahandusministrile ettepaneku, et osakuomanikul võiks olla võimalus vahetada pensionifondi senisest sagedamini, näiteks kord kuus, teatas amet.

Alates 2011. aastast on olnud pensionifonde võimalik vahetada kolm korda aastas.

Rahandusminister esitas septembris uue investeerimisfondide seaduse eelnõu, mis peaks fondivalitsejate vahelist konkurentsi suurendama. Ettepanekute kohaselt muudetaks erinevaid nõudeid paindlikumaks ja muuhulgas alandataks osakute tagasivõtmise tasusid. Sellises olukorras on ameti hinnangul põhjust ka fondivahetuse ajalisi piiranguid veelgi leevendada.

Konkurentsiameti hinnangul on uue teenusepakkuja turule tulek  keeruline olukorras, kus tal on võimalik olemasolevate osakuomanike pärast tõhusalt konkureerida vaid mõnel korral aastas. Kuigi vahetamise sageduse piiramist on õigustatud vajadusega vältida fondivalitsejate lühiajalisi investeeringuid, on tegemist kohmaka ja läbipaistmatu vahendiga, mis otseselt ei kohusta pensionifonde oma investeerimispoliitikat muutma.

Konkurentsiamet tegi samalaadse ettepaneku esmakordselt 2010. aastal. Alates 2011. aastast, kui vahetusvõimalusi suurendati kolmele korrale aastas, on pensionifondide vahetajate arv märkimisväärselt kasvanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles