Kohus mõistis politsei eest põgenedes jalakäija surmanud mehe kaheks aastaks vangi (1)

Nele-Mai Olup
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raldi Uibo sõitis mullu 9. detsembril Tallinnas Sõle tänaval politsei eest põgenedes autoga otsa jalakäijale, kes hukkus.
Raldi Uibo sõitis mullu 9. detsembril Tallinnas Sõle tänaval politsei eest põgenedes autoga otsa jalakäijale, kes hukkus. Foto: Põhja prefektuur

Harju maakohus mõistis mullu detsembris politsei eest põgenedes jalakäija surmanud Raldi Uibo kaheks aastaks vangi, mees viidi karistust kandma otse kohtusaalist.

Harju maakohus mõistis täna Raldi Uibo talle etteheidetud kuritegudes süüdi ning määras talle karistuseks kolme aasta pikkuse reaalse vangistus, teatas Põhja ringkonnaprokuratuur. Kuna tegemist on lühimenetlusega, läheb karistusest maha üks kolmandik ning lõplikuks karistuseks jääb 2 aastat vangistust. Raldi viidi karistust kandma otse kohtusaalist.

Põhja Ringkonnaprokuratuuri süüdistuse järgi sõitis varem kahel korral kriminaalkorras karistatud Raldi Uibo mullu detsembri sõiduautoga BMW mööda Sõle tänavat, kus politsei andis talle seoses kiiruse ületamisega peatumismärguande, mida Raldi eiras.

Politsei eest põgenedes ning ohtlikke manöövreid teinud Raldi jõudis jätkata sõitu umbes 500 meetrit, kui ta kihutades Madala tänavale vasakpööret tehes riivas teist autot, kaotas oma BMW üle juhitavuse ning paiskus eraldussaarele, kus viibis jalakäia, kes suri saadud vigastustesse hiljem haiglas.

Samuti süüdistatakse Raldit selles, et 2015. aasta septembris juhtis ta Mere puiesteel autot olles ise amfetamiinijoobes ning teda süüdistatakse ka korduvas ilma juhtimisõiguseta sõiduauto juhtimises.

Kriminaalmenetlust juhtinud ringkonnaprokurör Rainer Amur küsis kohtult Raldi Uibole eelpool nimetatud tegude eest karistuseks 4 aasta pikkust reaalset vangistust, mida tuleb lihtmenetluse tõttu vähendada 2 aasta 8 kuuni.

Ringkonnaprokurör Rainer Amur sõnas, et karistus on küll mõnevõrra väiksem kui ta taotles, kuid otsust edasi kaevata seoses lihtmenetlusega pole võimalik.

«Kohtu poolt määratud karistus on ikkagi üle sanktsiooni võimaliku keskmise, mistõttu olen mina prokurörina otsusega rahul» sõnas Amur. «Samuti on mul hea meel, et suhtumine rasketesse liikluskuritegudesse on muutunud karmimaks – eeluurimise ajal oli Raldi enamuse ajast koduarestis ning kuigi ta oma kodust väljuda ei võinud, viibis ta siiski vabaduses.»

«Arvestades seda, on eriti tähelepanuväärne fakt, et ta viidi karistust kandma kohe pärast otsuse kuulutamist otse kohtusaalist,» lisas prokurör.

Järgmise seitsme päeva jooksul on süüdimõistetul ja kaitsjal õigus kohtule teada anda soovist otsus edasi kaevata.

Põhja prefektuuri liiklusjärelevalvekeskuse juht Hannes Kullamäe sõnul sai mehe vale otsus saatuslikuks.

«Ühe inimese elutee katkes ja teise oma on jäädavalt muutunud. Me ei räägiks täna sellest õnnetusest, kui Raldi ja tema sõbrad oleksid õigemad valikud langetanud. Liikluses vastutame üheskoos kõikide liiklejate turvaliselt koju jõudmise eest,» sõnas Kullamäe ning lisas, et igaüks saab anda oma panuse. «Ka kaasreisijad ning sõbrad saavad takistada riskeeriva käitumisega lähedast rooli minemast.»

Kullamäe tõdes, et juhtub õnnetusi, mis on pea vältimatud ning mille puhul saame rääkida kehvade juhuste kokkulangemisest. «Kuid mitte ükski inimene ei peaks jätma elu kellegi hoolimatu ning ükskõikse otsuse pärast liikluses, see ei ole õnnetus, see on ühe inimese teadlik vastutustundetus end ümbritseva suhtes,» lisas ta.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles