Kaljurand ei kahetse presidendiks kandideerimist: tulin kampaaniast välja võitjana (1)

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marina Kaljurand
Marina Kaljurand Foto: Liis Treimann

Valimiskogus presidendiks kandideerinud endine välisminister Marina Kaljurand kirjutas täna sotsiaalmeedias, et ei kahetse oma otsust presidendikampaanias osaleda ja on veendunud, et tuli kampaaniast võitjana välja.

«Viimasel ajal on minult palju kordi küsitud, kas ma kahetsen otsust osaleda presidendikampaanias. Ei, ei ja veelkord ei. Ma ei kahetse oma otsust ja olen veendunud, et tulin kampaaniast välja võitjana. Jah, just nii – võitjana,» kirjutas puhkusereisil viibiv Kaljurand täna Facebookis.

Ta selgitas, et esiteks pani kampaania teda mõtlema teemadele, millele ta muidu ei oleks mõelnud. «Näiteks, endise valitsuse liikmena teadsin ma haldusreformi eesmärke ja sisu, aga mul puudus vahetu kokkupuude ja vahetu teadmine kohapealsetest seisukohtadest ja probleemidest. Muidugi ei ole ma ka täna haldusreformi ekspert, aga ma rääkisin paljude kohalike omavalitsuste juhtidega ja kohalike inimestega ning mõistan palju paremini, kui erinevad võivad olla kohaliku elu probleemid ning võimalused nende lahendamiseks,» kirjutas ta.

Kaljurand märkis, et puutus ainult paaril korral kokku kohalike juhtidega, kes olid reformi suhtes üdini negatiivsed. «Nad olid kriitilised, sarkastilised, pettunud, ei suutnud või ei soovinud leida ühtegi positiivset aspekti ning ei soovinud reformi õnnestumisele kaasa aidata. Kõik teised olid konstruktiivsed ja/või konstruktiivselt kriitilised, mõtlesid ja töötasid selle nimel, et kasutada reformi kohaliku elu huvides, et võtta reformist parim võimalik,» kirjutas ta ja lisas, et kuulis huvitavaid ja konkreetseid mõtteid, kuidas edendada kohalikku elu ja mida teha selleks, et maaelu välja ei sureks, vaid meelitaks maale uusi inimesi.

Teiseks kohtus ta enda sõnul inimestega, kellega ta vaevalt muidu oleks kohtunud: kohalike poliitikute, poepidajate, professorite, veterinaaride, ettevõtjate, õpetajate, koolidirektorite, õpilaste, põllumeeste ja koduperenaistega. «Mõnedega kohtusin vallamajades, mõned kutsusid enda juurde koju, mõne kutsusin isegi kohvikusse. Nad olid väga erinevad, aga neid ühendas üks soov – soov muuta Eesti veel paremaks, veel rikkamaks, veel kaunimaks. On uskumatult hea ja julgustav teada, et Eestis on nii palju inimesi, kellele läheb korda, millisena me anname Eesti oma lastele ning kes töötavad igapäevaselt selle nimel, et Eesti saaks ja jääks parimaks kohaks, kus elada, õppida, töötada ja kasvatada lapsi,» märkis ta.

Kaljurand avaldas lootust, et jääb neist vähemalt mõnega suhtlema ka edaspidi. «Luban, et täidan oma lubadused tulla X kooli kodanikupäevale ja Y kooli lõpuaktusele ja W organisatsiooni koosolekule ja Z küla kokkutulekule ning mitmetele teistele üritustele, millest kampaania ajal rääkisime,» kinnitas ta.

Kolmandaks veendus ta enda sõnul, et koostegutsemise vaim ei ole kuskile kadunud. «See elab meie sees ja meie seas, ta tuleb lihtsalt üles otsida. Üksteisega suheldes ja koos tegutsedes saame ära teha palju rohkem, kui ükshaaval oma nurgas nokitsedes. Sain kinnitust, et teemad, mida kampaania ajal tõstatasin ja mida pean meie ühiskonnale üliolulisteks, lähevad korda ka meie inimestele – õiglustunne, kindlustunne tuleviku suhtes, nõrgemate abistamine, üksteise ärakuulamine, üksteisega arvestamine, kokkuhoidmine ja mitte vastandumine. Need teemad jäävad mulle oluliseks ja ma tegelen nendega edasi,» kirjutas Kaljurand.

Samuti avastas Kaljurand enda jaoks kohti, kus ta varem ei olnud käinud. «Nende üleslugemine läheks pikaks, aga nende seas oli korrastatud mõisaid ja losse, parke ja aiandeid, kohvikuid ja turismitalusid. Pean tunnistama, et minu viimaste aastate puhkused, õigemini üksikud puhkepäevad, möödusid trajektooril Tallinn–Hiiumaa, kus meil on suvekodu. Viimased kuud olid meeldivaks meeldetuletuseks, et Eesti on palju suurem ja huvitavam kui Tallinn ja Hiiumaa,» märkis ta.

Kaljurand avaldas veendumust, et ka teised presidendivalimiste kampaanias osalenud ei kahetse oma otsust ja ka nemad tulid kampaaniast välja võitjatena: igaüks omal moel ja igaüks millegi võrra rikkamana. «Minul igatahes oli kõigilt midagi õppida, kellelt rohkem, kellelt vähem, mõnelt õppisin, mida teha, ja mõnelt, mida teha ei tohi. Igatahes olen ma tänulik Mailisele, Allarile, Siimule ja Mardile ning soovin neile kõigile edu,» kirjutas ta ja lisas, et nüüd soovib ta kasutada kõike õpitut ja kogetut kõige paremal ja kasulikumal moel.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles