Facebooki-põlvkond läheb kukutama vuntsidega kopraid

Vaidas Saldžiūnas
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leedu president Dalia Grybauskaitė parlamendivalimiste eelhääletusel Vilniuses.
Leedu president Dalia Grybauskaitė parlamendivalimiste eelhääletusel Vilniuses. Foto: SIPA/Scanpix

Paar aastat tagasi, kui Leedu president kontrollis uute ministrite inglise keele oskust, naersid ilmselt paljud. Suure osa poliitikute keeletase oli selline, et nad oleksid igas rahvusvahelises lennujaamas ära eksinud – muidugi juhul, kui ligiduses ei oleks mõnd vene keelt kõnelevat lennujaamatöötajat.

Leedulased peavad sotsiaaldemokraadist peaministrit Algirdas Butkevičiust naerualuseks ja kohutavaks avalikuks esinejaks, kelle inglise keele oskus on minimaalne ja kes sedagi vähest kõneleb raske aktsendiga. Kui ta avab suu, et rääkida leedu keeles, ei ole asi parem. Valitsusjuht on tuntud seosetu jutu poolest ja pole harvad juhud, kui ta muudab oma arvamusi avalikult kaks korda päevas, ise seda eitades.

Võimulolijate demagoogia

Valitsevat sotsiaaldemokraatlikku parteid toetavad peamiselt vähem haritud, vaesemasse ühiskonnakihti kuuluvad kodanikud, keda huvitavad miinimumpalk, abiraha ja pensionid. Seega varustab Butkevičius rahvast täpselt selliste lubadustega. Samal ajal lahkuvad töökohad ja inimesed Leedust – migratsiooninäitajad on nelja aasta suurimad, valitseval parteil ei ole aga ambitsiooni ega strateegiat, kuidas selles suhtes midagi ette võtta.

Samal ajal üritab sotsiaaldemokraatide koalitsioonipartner Tööpartei, mille taga on kurikuulus vene juurtega ärimees Viktor Uspaskich, mängida valimistel põgenikevastasele kaardile. Seda hoolimata tõsiasjast, et Lääne-Euroopa üle ujutanud migrantide massiline laine ei mõjuta Leedut mitte kuidagi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles