Kristlikud kirikud avavad Olevistes reformatsiooni 500. juubeliaasta

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Martin Luther
Martin Luther Foto: SCANPIX

Tallinnas Oleviste kirikus peetakse pühapäeval oikumeeniline kontsert-jumalateenistus, millega kuulutatakse avatuks reformatsiooni 500. juubeliaasta.

Jumalateenistusel teenivad kaasa Eesti Kirikute Nõukogu liikmeskirikute vaimulikud, teatas Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku (EELK) pressiesindaja reedel BNS-ile. Olevistes jutlustab EELK peapiiskop Urmas Viilma. Sõna võtavad Rooma-Katoliku Kiriku piiskop Philippe Jourdan, justiitsminister Urmas Reinsalu ja Tallinna abilinnapea Taavi Aas.

Reformatsiooni 500. aastapäeva tähistatakse üle maailma. Eestimaal toimub teema-aasta raames, järgneva 12. kuu jooksul, üle 50ne erineva sündmuse. Suuremad neist on reformatsiooni ja selle mõju tutvustava rändnäituse avamine, EELK Usuteaduse Instituudi poolt korraldatav Reformatsiooni Kongress 25.-26. oktoobril, Bachi muusikafestival järgmise aasta 1.-7. jaanuaril ja EELK Kongress Tartus järgmise aasta 26.-27. mail. Juubeliaasta lõpetatakse 2017- aasta 31. oktoobriöö piduliku jumalateenistusega Tallinna Toomkirikus ning õunapuu istutamisega Tallinna piiskopiaeda. Õunapuu on valitud ka juubeliaasta sümboliks.

2017. aastal möödub 500 aastat reformatsiooni algusest. Aastal 1517 algatas Saksamaal, Wittenbergis munk ja teoloog Martin Luther vaidluse indulgentside müümise vastu. Diskussiooni tulemusena tekkinud reformiliikumise eesmärgiks oli puhastada kirik kõigest, mis varjutab ja moonutab evangeeliumi Jeesusest Kristusest. Reformatsiooniga sooviti tagasi pöörduda kristluse lätete juurde, rõhutatati inimese isiklikku suhet Jumalaga. See eeldas rahvakeelse kiriku ja emakeelse kirjasõna arendamist. Seetõttu omistatakse just reformatsioonile oluline roll eesti kirjakeele, eestikeelse hariduse ja rahvuskultuuri kujunemisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles