Raport: Belgia politseil oli 13 võimalust hoida Pariisi rünnakud ära

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Salah Abdeslam
Salah Abdeslam Foto: SCANPIX

Belgia meedia teatel oli selle riigi politseil 13 võimalust möödunud aasta novembris Prantsusmaal Pariisis toimunud rünnakute ärahoidmiseks.

The Locali andmetel sai Belgia väljaanne De Tijd oma valdusse politseiraporti, mille kohaselt Belgia politsei jälgis terrorismis kahtlustatud Salah Abdeslami ja neid, kellega mees suhtles. Abdeslam on ainus, kes jäi Pariisis enesetapurünnakuid korraldanutest ellu.

Kuid Belgia politsei ei pidanud Abdeslami kuigi ohtlikuks ja selle tõttu ei jätkatud tema jälgimist.

Raporti kohaselt oli Belgia politseil kokku 13 võimalust Pariisi rünnakute ärahoidmiseks ja terroristide tabamiseks, neist kuuel korral oli võimalike terroristidega mittetegelemise põhjuseks tööjõu puudus.

Belgia politsei jättis tähelepanuta ka Hispaania politsei infoküsimise Salah Abdeslami vanema venna Brahim Abdeslami kohta. Ta reisis märtsis 2015 Belgiast Hispaaniasse.

Kaheksa kuud pärast Hispaania külastamist lasi Brahim Abdeslam end Pariisi kohvikus terrorirünnaku käigus õhku.

Nii vennad Abdeslamid kui veel mitu Pariisi rünnakutega seotud isikut olid pärit Belgiast Brüsseli halvamainelisest Molenbeeki linnaosast.

Salah Abdeslam ja veel mitu džihadistid on seotud ka Brüsseli selle aasta 22. märtsil toimunud rünnakutega, millest üks toimus lennujaamas ja teine metroos. Rünnakute eest võttis vastutuse Islamiriik.

Raporti kohaselt sai Brüsseli politsei Belgia luurelt hoiatuse, et vennad Abdeslamid on radikaliseerunud ja neil on side Islamiriigiga seotud Abdelhamid Abaaoudiga. Viimane osutus Pariisi rünnakute «ajuks», kuid politsei jättis need teated mitmel korral tähelepanuta.

Belgia politsei raporti, milles käsitletakse Pariisi ja Belgia terrorirünnakuid, vaatab läbi Belgia parlamendi erikomisjon, mille ülesandeks on kiirendada riigis terrorismiohule reageerimist ja tugevdada terrorikaitset.

13. novembril 2015 Pariisis toimunud rünnakutes hukkus 130 inimest ja vigastada sai umbes 300.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles