Opositsioonisaadikud kritiseerivad Partsi saatmist kontrollikotta ja ähvardavad Rõivase umbusaldamisega (7)

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kadri Simson.
Kadri Simson. Foto: Sander Ilvest

Riigikogu opositsioonipoliitikud taunivad valitsuse tänast otsust nimetada Isamaa ja Res Publica Liitu (IRL) kuuluv riigikogu liige Juhan Parts Euroopa Kontrollikoja liikme kandidaadiks ning ähvardavad algatada peaminister Taavi Rõivase umbusaldamise.

Opositsioonilise Keskerakonna fraktsiooni esimehe Kadri Simsoni sõnul lubas saadikurühm juba aasta eest, et kui valitsus otsustab esitada kontrollikoja liikme kandidaadiks Partsi, kes ministrina oli kimpus Euroopa reeglite täitmisega, algatatakse Rõivase umbusaldamine. Tema kinnitusel ei ole see lubadus kuhugi kadunud.

«Eelnevate kogemuste põhjal on selge, et Juhan Parts ei sobi Eesti esindajaks Euroopa Kontrollikojas. Valitsus on täna avalikkusele teatavaks tehtud otsusega pöördunud tagasi juba läbitallatud rajale, mida Keskerakond ei kavatse aktsepteerida,» ütles Simson fraktsiooni pressiesindaja teatel.

Ta avaldas veendumust, et Eesti esindaja kojas, mis on loodud reeglite kontrollimiseks, ei saa olla inimene, kes pole oma ministriaja jooksul reegleid täitnud ega suutnud neid ka kontrollida. «Eestis on mitmeid sobivaid inimesi antud positsioonile, kuid Juhan Parts ei ole üks neist,» ütles ta.

Simsoni sõnul on peale Partsi esitamise veelgi põhjuseid, et algatada peaministri umbusaldamine, näiteks nagu parvlaevatehingud, millest võib välja kooruda Eesti lähiajaloo suurimaid korruptsioonijuhtumeid. Ta kinnitas, et kavatseb lähipäevil konsulteerida nii Konservatiivse Rahvaerakonna kui Vabaerakonna fraktsiooni juhtidega, et algatada ühiselt Rõivase umbusaldusavaldus.

Vabaerakonna esimees Andres Herkel teatas erakonna pressiesindaja vahendusel, et partei mõistab hukka valitsuse otsuse saata Parts presidendiks asuva Kersti Kaljulaidi asemel kontrollikotta ning peab seda nii uue presidendi kui Eesti avalikkuse suhtes inetuks.

«Uskumatu, kuidas mitmeid kuid ägedalt vaieldud teema – Juhan Partsi saatmine Euroopa Kontrollikotta – lahenes täna sotside, IRLi ja Reformierakonna telefoniistungi kiirotsusega. Valitsuserakonnad ignoreerivad täielikult asjaolu, et nii saab kogu presidendivalimise saaga häbiväärse lõpu,» ütles Herkel, kelle hinnangul jääb mulje, et tegu on poliitilise tehinguga, mille käigus vahetati Parts Kaljulaidi vastu.

Herkeli sõnul heidab valitsuserakondade käitumine uue presidendi laitmatule renomeele piinliku varju, milles Kaljulaid ei ole üldse süüdi. «Nüüd hakkavad oma elu elama legendid, kuidas presidendi osalusel sündis amoraalne tehing. Loodan, et Kersti Kaljulaid suudab sellest olukorrast üle olla, sest talle pandud ootused sisepoliitikas on suured,» lausus Herkel.

Tema hinnangul oleks praeguses olukorras kõige eetilisem ja Eesti avalikkuse suhtes lugupidavam valida täiesti uus, pädev ja apoliitiline kontrollikoja kandidaat. «Kahju, et valitsusel ei jätkunud riigimehelikkust ega elementaarset viisakust mitte rikkuda presidendi ametivande andmise päeva sellise uudisega,» lisas Herkel.

Reformierakonna esimees, peaminister Rõivas nimetas opositsiooni ähvardust Twitteris «võimsaks».

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles