Kolmas sõjatalv vintsutas Rakveret

Odette Kirss
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Omaaegne Ööpiku seltsimaja, mis hiljem haridusseltsi omaks sai, müüdi 1916. aastal võlgade katteks ärimees Ivan Rosnikovile.
Omaaegne Ööpiku seltsimaja, mis hiljem haridusseltsi omaks sai, müüdi 1916. aastal võlgade katteks ärimees Ivan Rosnikovile. Foto: Repro

1916. aasta sügiseks oli selge, et ees on ootamas veel kolmaski raske sõjatalv. Novembri alguseks oli suur sõda kestnud juba 120 nädalat.

Jätkus noorte meeste värbamine armeesse. Valitseva senati ukaasiga 27. oktoobrist 1916 kutsuti 1917. aasta algusest sõjaväeteenistusse 1898. aastal sündinud noormehed. Ühtlasi anti teada, et “isikutel, kes selle käsukirja põhjal sõjaväeteenistusse kutsutakse, ei ole perekondlisel ega varanduslisel põhjusel, ei seisuse järele ega tegevuse põhjal õigus ajapikendust saada”.

Niisiis, tööjõuliste meeste arv nii maal kui linnas üha vähenes. Paljud senised meestetööd tuli nüüd naistel, tihtipeale ka vanainimestel ja lastel ära teha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles