Piraadid ohustavad naftavoogusid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: AP/SCANPIX.

Juhtiv rahvusvaheline naftatankeriomanike organisatsioon teatas pärast kolmapäevast kallaletungi ühel peamistest mereteedest, mille kaudu naftatarned Pärsia lahest maailma turgudele suunduvad, et Somaalia piraatide tegevus «on väljumas kontrolli alt ja levimas üle kogu India ookeani».


Intertanko tegevjuht Joe Angelo ütles, et Irene SLi kaaperdamine 350 meremiili (ehk ligi 650 kilomeetri) kaugusel Masqatist kagu suunas kujutas endast piraadikriisis «olulist nihet».

Laeva pardal oli 2 miljonit barrelit naftat, teel Kuveidist Louisiana naftasadamasse USAs.

Suessi kanali jaoks liiga suur laev suundus Hea Lootuse neeme poole ega olnud seega Somaalia lähistel, kus piraatide rünnakute oht tavaliselt kõige suurem on.

Kallaletung pandi toime umbes 1440 kilomeetri kaugusel Somaalia rannikust.

Londoni rahvusvahelise meresõidubüroo IMB direktor Pottengal Mukundan ütles, et mõned laevad on kaaperdatud Somaaliast veelgi kaugemal, isegi kuni 1500 meremiili (2778 kilomeetrit) rannikust.

Kuid ta lisas: «Selle rünnaku puhul teeb meid murelikuks aga tõsiasi, et just sealt käib kogu Pärsia lahest lõunasse suunduv laevaliiklus.»

Angelo ütles, et valitsused peaksid piraatluse peatamiseks India ookeanil palju rohkem ära tegema.

«Kui piraatide tegevust seal ei talitseta, pitsitatakse kinni üliolulised mereteed ning naftavood USAsse ja ülejäänud maailma võivad saada tõsiselt kahjustatud.»

Sellel nädalal on piraatide rünnakuid tulnud lausa ridamisi. Teisipäeval langes nende valdusse Itaalia päritolu naftatoodete tanker Savina Caylyn, mida rünnati 500 meremiili kaugusel India rannikust.

Kokku on Somaalia piraatide rünnakuid tänavu toimunud 44, kaaperdatud on kaheksa laeva, ütles IMB.

Hetkel on Somaalia piraatide käes 32 laeva ja 725 meremeest.

Irene SL kuulub perekond Lemosele Kreekast. Laeva operaatori, Ateenas baseeruva Eneseli sõnutsi alusega veel ühendust saadud ei ole.

Pardal olid seitse kreeklast, 17 filipiinlast ja üks grusiin.

Erinevalt eelmisest aastast, kui enamik edukaid kaaperdusi leidis aset Adeni lahes Somaalia ja Jeemeni vahel, on tänavused kaaperdused Mukundani sõnutsi eranditult toimunud India ookeanil Somaaliast ida suunas.

Kuna tegemist on suurema territooriumiga, on rahvusvahelistel valvejõududel seda palju raskem patrullida.

Mukundan ütles, et Somaalia piraatide haare on laienenud tänu sellele, et nende käsutuses on mitmeid kaaperdatud kaubalaevu. Viimaseid kasutatakse sageli baasidena, kust rünnakuid korraldatakse. Sageli on pardal ka laeva enda meeskond.
 

Copyright The Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles