Murru vangla eksjuhtide kohtuistung lükkus edasi

Martti Kass
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Murru vangla.
Murru vangla. Foto: Liis Treimann.

Harju maakohtus jätkus täna protsess Murru vangla kolme endise ametniku ja seitsme vangi üle, kuid sisulist kohtuasja arutelu ei toimunud, sest üks süüdistatavatest vajab tema senise kaitsja haigestumise tõttu uut kaitsjat.

Kuna süüdistatava Olafi Tšarnetski kaitsja Märt Leedu ei saa protsessis tervislikel põhjustel enam osaleda, peab Tšarnetski leidma endale 13. oktoobriks uue kaitsja. Kui süüdistatav endale uut kaitsjat ei leia, siis määrab kohus talle uue kaitsja.

Põhja ringkonnaprokuratuur süüdistab Murru vangla direktori asetäitjat Gunnar Bergvaldi  julgeoleku osakonna juhatajat Raivo Põderit ja vanglavalvur Olafi Tšarnetskit teadlikult riikliku järelevalve ebaseaduslikus tegemata jätmises.

Süüdistuse kohaselt jätsid Bergvald, Põder ja Tšarnetski tähelepanuta mitmed vangide vahelised füüsilised arvete klaarimised, mille käigus tekitati raskeid tervisekahjustusi. 

Bergvaldi ja Põderit süüdistab prokuratuur ka kuriteo varjamises. Lisaks leiti Põderi töökabinetist läbiotsimise käigus suures koguses erinevaid narkootilisi ained, seega süüdistatakse Põderit ka suures koguses narkootilise aine ebaseaduslikus käitlemises.

Vladimir Živolupi süüdistatakse selles, et ta Murru vangla kinnipeetavana, tegi kaasvangile Romeo Kaldale ettepaneku peksta samuti Murru vanglas karistust kandvat Igorit, et lahendada Živolupi ja kannatanu vaheline konflikt.

Živolupile on esitatud süüdistus kehalisele väärkohtlemisele kihutamises.

Kinnipeetavale Romeo Kaldale on esitatud süüdistus mõrvale kihutamises. Eeluurimisega tuvastati, et Kalda sai kaasvangilt Živolupilt ettepaneku läbi peksta kinnipeetav Igor.

Kalda palvel toimetati samal õhtul Igor kambrisse, kus viibisid Sergei Sokolovski, Karol Lük ja Juri Stupak. 

Kriminaalmenetluse käigus selgus, et Sokolovski, Lük ja Stupak peksid nende kambrisse toodud Igorit käte, jalgade ja raudkangidega, mille tulemusel tekkinud vigastustesse kannatanu hiljem suri.

Murru vanglas karistust kandnud kinnipeetavaid Sokolovski, Lük ja Stupak süüdistatakse kaasvangi Igor grupiviisilises mõrvas, mis pandi toime piinaval viisil.

Lisaks süüdistatakse Sokolovskit ja Kaldat koos kaasvangi Andrei Taliga kinnipeetava Ilja piinamises, mis on toime pandud isikute grupi poolt. Süüdistuse kohaselt peksis kolmik kannatanut käte ja jalgade keha piirkonda.

Kinnipeetav Rene Vainikut süüdistatakse teise inimese tema tervist raskelt kahjustada võivasse olukorda asetamises ja jätmises.

Nimelt käis Vainik läbipekstud Igori kongis ja veendus, et kanntanu on raskes tervislikus olukorras, kuid ta ei teinud midagi, et teavitada vanglaametnikke kaaskinnipeetava abitust olukorrast.

Samuti on esitatud Vainikule süüdistus suures koguses narkootilise aine valdamises ja pakendamises.

Ükski süüdistatavatest ei ole end neile esitatud süüdistuses olevates kuriteoepisoodides süüdi tunnistanud.

Protsessi jätkumise aeg pannakse paika 13. oktoobril, kui selgub, kes on süüdistatav Tšarnetski uus kaitsja.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles