Raha jalaga segada: Tai kuningapere on maailma rikkamaid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tai monarhia on üks rikkamaid maailmas. Pildil neljapäeval surnud Tai kuningas Bhumibol Adulyadej.
Tai monarhia on üks rikkamaid maailmas. Pildil neljapäeval surnud Tai kuningas Bhumibol Adulyadej. Foto: Reuters/ScanPix

Neljapäeval lahkunud Tai kuningas Bhumibol Adulyadej jättis maha mitmekümne miljardi suuruse varanduse, mis on teenitud kinnisvaraga, ehituses ning panganduses.

Analüütikute hinnangul on kuninglikud reservid võimaldanud Tai monarhial rajada riigi eliidi kõikjale ulatuva võrgustiku ja kaitsta kuningat poliitilise surve eest, mida saavad tavaliselt tunda need monarhid, kes sõltuvad riigi antavast rahast.

Ent nagu salapära looritab Tai monarhiat üleüldiselt, on nii ka kuningliku perekonna rahaasjadega. Isegi kuninga poolametlikus biograafias on kirjas, et riigipea vara haldav monarhi vara büroo (CPB ehk Crown Property Bureau) on unikaalne ja üsna saladuslik institutsioon. Mõni asi on monarhi rikkuse kohta aga siiski teada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles