Suri eksiilis elanud Rwanda viimane kuningas

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rwanda kuningas Kigeli V
Rwanda kuningas Kigeli V Foto: Wikipedia.org

Aafrika riigi Rwanda viimane kuningas, eksiilis elanud Kigeli V suri tema lehekülje teatel 80-aastasena.

Kamembes Jean-Baptiste Ndahindurwana nime all sündinud kuningas läks eksiili 1960. aastal pärast Belgia koloniaalvõimuga tekkinud vastuolusid ja monarhia kukutamist, elades mitmes Aafrika riigis enne kui migreerus Ameerika Ühendriikidesse, edastab AFP.

Rwandas kaotati monarhia 1961. aastal, kuid tekkis kahe suure etnilise grupeeringu hutude ja tutside vaheline võitlus võimu pärast. Belgia koloniaalvõim toetas esmalt tutse, siis hutusid, kes belglaste toetusel said riigis võimule. Kuningas Kigeli lahkus riigist, kuid sama tegid ka sajad tuhanded tutsid.

ÜRO tühistas 1962. aastal Belgia koloniaalmandaadi ning moodustati kaks iseseisvat riiki Rwanda ja Burundi.

Rwanda ekskuningas Kigeli V asus 1992. aastal elama USAsse Washingtoni, ta juhtis omanimelist fondi, millega aitas Rwanda põgenikke.

2013. aastal avaldas USA meedia Rwanda endisest kuningast loo, mille kohaselt elas kuningas Virginias Oaktonis ning talle meeldis naabruskonnas elavatele lastele maiustusi jagada.

«Nad kutsuvad mind Aafika kuningaks, seda on meeldiv kuulda,» teatas Kigali V siis. 

Aastakümneid unistas Rwanda kuningas kodumaale tagasipöördumisest, kuid poliitiliste ja majanduslike takistuste tõttu see ei õnnestunud. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles