Kuidas täiskuu su keha mõjutab?

Dagmar Lamp
, Postimehe naisteportaali juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PantherMedia / Scanpix

«Vist on täiskuu,» ütlevad inimesed, kui tundub, et ümbritsevad inimesed on natuke segi olnud ning elus tuleb ette seletamatut rohkem kui tavaliselt. Kuidas aga tegelikult täiskuu keha mõjutab – kui üldse?

Lily Feinn on Bustle’i tarbeks kokku kogunud seitse erinevat viisi, kuidas täiskuu väidetavalt keha mõjutab – vaatame, mis teadusel selle kohta öelda on!

  1. Täiskuu mõjutab menstruatsioonitsüklit. Paljud iidsete tsivilisatsioonide teooriad seovad omavahel kuufaasid ja naise menstruatsioonitsükli, tuues tõestuseks tõsiasja, et nad on umbkaudu sama pikad. Kuutsükkel on 29,5 päeva pikk, naisterahva keskmine tsükkel aga 28 päeva pikk. Ning kuigi tegemist on intrigeeriva kokkusattumusega, pole siiski tegelikult tõendeid, et Kuu ja menstruatsioon omavahel seotud oleks.
     
  2. Täiskuu tõstab fertiilsust. Ka uskusid varased tsivilisatsioonid, et täiskuu mängib viljakuse juures rolli ning et naised on täiskuu ajal viljakamad. Siiski pole viljakusmeetodid, mis põhinevad kuutsüklil, oma efektiivsust tõestanud, kuid tänaseni usuvad paljud, et täiskuu ajal on kõrgem sündivus. Ka selle uskumuse on teadlased ümber lükanud, kuna pole leitud ühtegi korrelatsiooni sündivuse ja kuutsükli vahel.
     
  3. Täiskuu põhjustab unetust. See võis tõsi olla aegadel, mil kodud olid elektrita, kuid tänapäeval ei ole leitud seost kuutsükli ja unetuse vahel, seega on suur tõenäosus, et sa magad sama hästi ka sel ööl, kui suur kuulatakas taevas sirab. Iseasi, kas see helendav nutitelefon su padja all unele kaasa aitab...
     
  4. Kuu võib põhjustada epilepsiahooge. Omal ajal pandi epilepsia nõiduse ning kurjade vaimude süüks. See tundub tänapäeval naeruväärne, kuid ometi usuvad paljud, et on seos kuuseisu ja haigushoogude vahel. Dr Selim Benbadis uuris asja lähemalt ning tema leidis hoopis, et hoogude arv oli kõrgeim kuutsükli viimases veerandis ning madalaim täiskuu ajal.
     
  5. Täiskuu ajab meid hulluks. See on üks püsivamaid müüte. Hippokrates ja Aristoteles panid maania kurjade kuujumalannade süüks. Uuringud on aga näidanud, et erakorralise meditsiini osakonna või psühhiaatriahaigla valvetoa külastatavus pole täiskuu ajal märgatavalt kõrgem kui muul ajal.
     
  6. Täiskuu toob kaasa loomarünnakud. Jätame libahundid kõrvale, kuid siiski usuvad paljud, et täiskuu ajal käituvad ka loomad ettearvamatult. Teadlastel on olnud selle tõestamise või ümber lükkamisega raskusi. Üks briti uuring näitas, et täiskuu ajal tõesti satub EMOsse kaks korda rohkem inimesi just hammustuste tõttu, samas Austraalias hammustavad koerad inimesi täiskuu ajal sama palju kui muul ajal. Kolmas uuring aga leidis, et täiskuu ajal satuvad loomad kaks korda sagedamini loomaarsti juurde, mis näib viitavat, et nende käitumises tekivad mingid muutused.
     
  7. Täiskuu põhjustab operatsioonide ajal verejooksu. Kunagi keeldusid arstid täiskuu ajal operatsioonide läbiviimisest, kuna uskusid asja siis suurema tõenäosusega viltu minevat. Ka selle uskumuse on teadlased ümber lükanud – operatsiooni õnnestumisel pole seost ajaga, mil see läbi viiakse.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles