Teaduslikult tõestatud: täiskuu võib une rikkuda

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keegi ei tea veel päris täpselt, miks täiskuu inimeste une kehvemaks teeb.
Keegi ei tea veel päris täpselt, miks täiskuu inimeste une kehvemaks teeb. Foto: Markus Varesvuo/Scanpix

Šveitsi kronobioloogia keskuse laboratooriumis tehtud uuringud näitavad, et täiskuu ajal ei ole une kvaliteet nii hea kui näiteks noorkuus, ja sama on näidanud ka varasemad uuringud, kuid üheselt tõestatud seda veel ei ole.

Keskuse direktori Christian Cajocheni sõnul kulus uuringus osalenutel täiskuu ajal magamajäämiseks rohkem aega, nad magasid keskmiselt 20 minutit vähem ja hindasid ka ise oma und halvemaks, kuigi varem kuutsükli mõju oma unele nad märganud ei olnud, kirjutab ERRi teadusportaal Novaator.

Kõige raskem küsimus on Cajocheni hinnangul see, kuidas Kuu potentsiaalselt inimest mõjutab, sest Kuu mõju ei taandunud sirgjooneliselt lisavalgusele, laboris ei olnud aknaid ja uurimisalused ei saanud teavet selle kohta, missuguses faasis Kuu parajasti on.

Teadlased arvavad, et valgus võib siiski rolli mängida, sest täiskuu ajal olid inimesed enne laborisse jõudmist aktiivsemad ja viibisid rohkem aega õues, kuid võib ka olla, et inimeste ajust tiksub endiselt niinimetatud kuukell, mis on näiteks mereloomadel veel olemas. Samas on see vaid oletus, mida on praegu veel raske tõestada, eriti arvestades, et inimese und mõjutab meie ühiskonnas väga palju Kuu mõjust tugevamaid tegureid, alustades võimalikust une puudujäägist ja helifoonist ning lõpetades sotsiaalse suhtlusega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles