Niinistö: Ahvenemaa staatuse määrab rahvusvaheline leping

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome president Sauli Niinistö.
Soome president Sauli Niinistö. Foto: Lehtikuva/Scanpix

Soome president Sauli Niinistö tuletas täna meelde, et Ahvenamaa sõjalis-poliitilise staatuse määratleb rahvusvaheline leping, mis ütleb, et rahu ajal on saarestik demilitariseeritud ja sõja ajal neutraalne.

Soome ei saa ühepoolselt seda lepingut rikkuda, rõhutas president. Arutelu piirkonna staatuse üle tuleks alustada ahvenamaalastest, sest see puudutab eeskätt neid.

Niinistö sõnul ei jää ahvenamaalastele märkamata, kui saarestiku ümbruses toimub midagi ebatavalist. «Ma ise ei ole millestki sellisest kuulnud,» lisas ta.

Diskussiooni Ahvenamaa sõjalis-poliitilise staatuse üle algatas nädalavahetusel kaitseminister Jussi Niinistö. Ta kirjutas blogis, et demilitariseeritus ei vähenda ohtu saarestikule, vaid pigem suurendab seda. Demilitariseerituna on Ahvenamaa tema sõnul sõjaline vaakum.

Opositsioon ja Ahvenamaa rahvaesindajad on kaitseministri seisukohti kritiseerinud. Ahvenamaa parlamendiliikmete ja endise välisministri Erkki Tuomioja arvates on Niinistö jutt ohtlik hirmutamine.

«Ahvenamaa demilitariseeritusse sekkumine annaks väga vale signaali ning suurendaks rahvusvahelisi pingeid ja spekulatsioone,» ütles Tuomioja rahvusringhäälingule Yle.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles