EAS tellis Ärma talu toetuse korrektsuse selgitamiseks auditi (2)

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toomas Hendrik Ilves Ärma talu õuel.
Toomas Hendrik Ilves Ärma talu õuel. Foto: Elmo Riig

Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse (EAS) nõukogu tellis Ärma talu haldava OÜ Ermamaa projekti auditi, mille valmimistähtaeg on 2. november.

Konsultatsioonifirma KPMG Baltics OÜ läbiviidava auditi eesmärk on saada sõltumatu hinnang küsimustele, kas nimetatud projekti menetlemisel on EAS käitunud vastavalt kehtinud reeglitele ning kas EAS on protsessi käigus jälginud toetuse saajate võrdse kohtlemise printsiipe.

Tuginedes auditi tulemustele võtab EASi nõukogu OÜ Ermamaa projekti suhtes seisukoha 2. novembril toimuval nõukogu koosolekul, teatas EAS.

Ettevõtlusminister Liisa Oviir andis reedel EASi nõukogule korralduse teha Ärma talu haldavale OÜ Ermamaale antud toetuse suhtes audit.

Rahandusministeeriumi finantskontrolli osakond hakkas esmaspäeval uurima, kas EAS-i 10-protsendiline tagasinõue president Toomas Hendrik Ilvese Ärma talule antud toetusest on õiguspärane. Uurimise eesmärk on hinnata EASi toetuse abikõlblikkust ja ning võtta seisukoht, kas 190 392-eurosest toetusest 10 protsendi suurune tagasinõue on seaduslik,

Uurimise algatas ka Euroopa Komisjon, et selgitada välja Ärma talule eraldatud toetuse osalise tagasinõudmise vastavust Euroopa Liidu struktuurifondide raha kasutamise reeglitele. Enne otsuse langetamist ootab Euroopa Komisjon ära rahandusministeeriumi uurimise tulemused.

EAS teatas eelmisel nädalal, et esitas OÜle Ermamaa tagasinõude summas 19 039 eurot pärast OÜ Ermamaa osaniku Toomas Hendrik Ilvese kirjalikku avaldust mitte jätkata toetuse eest rajatud Ärma talu sihipärast kasutamist. Ilves on tagasinõude riigile tasunud. See on aga vaid 10 protsenti summast, mille ta kunagi toetuseks sai.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles