Euroliit uurib Ärma talule toetuse andmist (1)

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toomas Hendrik Ilves võõrustas Ärma talus teiste seas Läti presidenti Raimonds Vējonist.
Toomas Hendrik Ilves võõrustas Ärma talus teiste seas Läti presidenti Raimonds Vējonist. Foto: Elmo Riig

Euroopa Komisjon algatas uurimise, et selgitada välja Ärma talule eraldatud toetuse osalise tagasinõudmise vastavust Euroopa Liidu struktuurifondide raha kasutamise reeglitele.

«Me lugesime ajakirjandusest selle juhtumi kohta ja palusime Eesti asutustelt selle kohta rohkem informatsiooni,» ütles Euroopa Komisjoni regionaalpoliitika voliniku Corina Crețu kõneisik Jakub Adamowicz.

Adamowicz märkis, et vastavalt Euroopa Liidu ühtekuuluvuspoliitika ühise juhtimise põhimõttele vastutab toetuse kasutamise korrektsuse ja järelevalve eest eeskätt liikmesriik ise.

«Eelkõige oleme palunud teavet Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuselt (EAS), mis on üks Euroopa Liidu ühtekuuluvuspoliitika elluviimise eest vastutajaid Eestis. Nüüd me ootame EASilt vajalikku infot,» lausus Adamowicz.

Voliniku kõneisik lisas, et kuna rahandusministeeriumi finantskontrolli osakond hakkas Ärma talule eraldatud toetusega seonduvat uurima, ootab Brüssel enne otsuse langetamist ära selle uurimise tulemused.

Rahandusministeeriumi finantskontrolli osakond hakkas esmaspäeval uurima, kas EASi kümneprotsendiline tagasinõue president Toomas Hendrik Ilvese Ärma talule antud toetusest on õiguspärane. Uurimise eesmärk on hinnata EASi toetuse abikõlblikkust ja ning võtta seisukoht, kas 190 392-eurosest toetusest kümnendiku tagasinõudmine on seaduslik.

Ettevõtlusminister Liisa Oviir (Sotsiaaldemokraatlik Erakond) teatas eelmisel reedel, et andis EASi nõukogule korralduse teha Ärma talu haldavale OÜ-le Ermamaa antud toetuse suhtes audit.

EAS teatas eelmisel nädalal, et esitas Ermamaale tagasinõude summas 19 039 eurot pärast Ermamaa osaniku Toomas Hendrik Ilvese kirjalikku avaldust mitte jätkata toetuse eest rajatud Ärma talu sihipärast kasutamist. Ilves on tagasinõude riigile tasunud, kuid see on vaid kümme protsenti summast, mille ta kunagi toetuseks sai.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles