Kadri Simson võimuvõitlusest Keskerakonnas: on selge, et Edgar Savisaar ei anna mitte kellelegi ise mitte midagi (4)

Madis Vaikmaa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kadri Simson.
Kadri Simson. Foto: Sander Ilvest

Lisaks Edgar Savisaare personaalküsimuse arutamisele ütles Keskerakonna fraktsiooni esimees Kadri Simson saates «Vahetund Postimehega», et ainult peaminister Taavi Rõivas välistab koalitsiooni Keskerakonnaga, sest teab, et tänane valitsus on ainuke, kus ta jätkab.

Saade on järelkuulatav Kuku raadio koduleheküljelt või siinsamas loos asuva pleieri abil.

Vastuseks küsimusele, kas vastab tõele, et juhul, kui Kadri Simsoni, Mailis Repsi ja Jüri Ratase tiival õnnestub erakonnas võim võtta, siis võidakse kaaluda koalitsioonikõnelusi Reformierakonna ja SDEga, ütles Simson muiates, et see on väga kaval küsimus. «Ma ei saa näidata Kristen Michali poole näpuga, et ta tahab minuga valitsust teha. Aga Kristen Michaliga ma rääkisin pigem sellest, et mis põhjusel Taavi Rõivas [peaministri ametist – toim.] maha võetakse.»

Simsoni sõnul pole ta kindlasti nii rumal, et kellegagi valitsuskoostööd välistada. «Pange tähele, Reformierakonnas on ainult Taavi Rõivas see, kes välistab, sest ta teab, et tänane valitsus on ainukene, kus tema jätkab.» Simson lisas, et «Taavi Rõivas on küll noor poliitik, aga seisak on tema firmamärk.»

Mis puudutab Keskerakonna ja Reformierakonna võimalikku koostööd pärast uue esimehe valimist, siis Simsoni sõnul ollakse täna seisus, kus ka Reformierakond ise pole oma peaministriga rahul. «Rõivas nimetab seda kompromisside kunstiks, aga tegelikult on need mitteotsused. Tal on kaks aastat otsustamatust seljataga. Kui nüüd hakata lugema, siis me parasjagu Vabaerakonna ja EKREga tegeleme nende lugemisega, et mis on Rõivase patud, siis leheküljest ei piisa.» Mis puudutab näiteid, siis Simson tõi esile haldusreformi sisuseaduste tegemise, millega pidi ühele poole jõutama aasta teises kvartalis, ent seda pole juhtunud.

Esimehe valimine

Aastate jooksul on Simsoni, Repsi ja Ratase tiib korduvalt üritanud Edgar Savisaarelt Keskerakonna esimehe kohta kätte saada. 5. novembril tehakse järjekordne katse ja kõigi märkide kohaselt tuleb võitlus tasavägisem kui eales varem.  

Simsoni sõnul ütles ta veel viis aastat tagasi, kui Edgar Savisaare vastu kandideeris Jüri Ratas, et Savisaar annab ise erakonna edasi. «Et see toimub normaalse üleandmise käigus ja selle jaoks, et erakond oleks tugev. (…) Aga aja möödudes on selge, et Edgar Savisaar ei anna mitte kellelegi – ja tõepoolest, mitte kellelegi - ise mitte midagi.»

Viis aastat hiljem on aga aeg Simsoni hinnangul sobiv. «Sellel korral on teistmoodi see, et kõik mõistavad, et erakonnas toimub juhivahetus, sest aeg on selleks lihtsalt küps,» ütles Simson. «Selle jaoks, et üks erakond pikalt kestaks, peab leppima sellega, et esimene esimees ei jää viimaseks.»

Simsoni hinnangul on Keskerakonnal vaja esimeest, kes lisaks kahtlaste finantstehingute mitte tegemisele suudaks toetada erakonna organisatsiooni Tallinnast väljaspool. Kolmandaks on oluline see, et erakonna esimehel peaks olema ambitsioon saada valitsusse, kuid Savisaarel seda pole.

Koostööprotokoll Ühtse Venemaaga

Vastuseks küsimusele, kas Keskerakond võiks loobuda koostööprotokollist Venemaa võimupartei Ühtse Venemaaga, ütles Simson, et «Kõige lihtsam on öelda, et see leping on raugenud, juba aastaid koostööd ei ole. Kui te rahulikult loete, siis seal ei olegi lõpetamise klauslit, see ei ole tähtajaline leping.»

Mis puudutab Peeter Ernitsa väidet, et Edgar Savisaar ei pruugi kohalikel valimistel Keskerakonna nimekirjas kandideerida, siis Simsoni sõnul ei meeldi talle see, et mõni inimene on valinud endale Savisaare häälekandja staatuse. «Peale seda, kui Peeter Ernits ei saanud erakonna volikogus toetust, hakkas ta ähvardama, et Savisaar teeb oma nimekirja. See ei ole üldse tõsiseltvõetav, see on kiuslik jutt,» ütles Simson ja lisas, et ta ei usu, et Savisaar on nii kiuslik, kui Peeter Ernits väljendab.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles