Maag Grupp soovib endiselt Teret osta

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tere kilepiim
Tere kilepiim Foto: Meelis Tomson/Õhtuleht

Maag Grupp soovib endiselt Tere AS-i osta, kuid sellega ei kiirustata.

«Loomulikult soovime osta, meil on ilmselge huvi,» ütles ettevõtte juhatuse liige Toomas Juhani BNS-ile. Tema sõnul pole Maag Grupp Tere uue juhtkonnaga aga veel kontaktis olnud ja protsessiga pole tema sõnul kiiret.

«See protsess võtab aega nädalaid. Ootame ja jälgime praegu, me kindlasti ei forsseeri siin praegu midagi,» sõnas Juhani.

Ta ei soovinud öelda, mis hinda Maag Grupp oleks nõus Tere eest praegu pakkuma.

«Me ei spekuleeriks praegu mingite numbritega. Praegu on kõik liiga värske,» sõnas ta.

Aprillis tegi Maag Grupp Postimehe andmetel Tere ostmiseks 60 miljoni euro suuruse ettepaneku. Toona deklareeris ettevõte, et ei soovi Oliver Kruudat partnerite seas näha.

«Ettevõte on raskes seisus just tänu Kruuda tegevusele. Kui ta peaks tänu saneerimisele ettevõtte juhtimisega jätkama, siis Tere agoonia jätkub,» selgitas Maag Grupi nõukogu liige Roland Lepp toona lehele.

«Mina ei nõustu Kruuda käsitlusega, et tema raskustes on süüdi pangad ja ta ise on puhas poiss. Arvaksin teistmoodi, kui ta ei kulutaks ettevõtte raha rallisõidu ja kallite eralennukite peale.»

Lepa ütles, et ostusummast peaks 50 miljonit eurot minema kohe võlausaldajate nõuete katmiseks. Maagi omandusse mineku korral jätkuks tema sõnul Tere inimestele tööd ka edaspidi ning tõenäoliselt jääb alles ka kaubamärk. Maagi eesmärk oleks Tere ostuga laieneda ennekõike lähipiirkonnas Läti, Leedu ja Soome turul.

«Järgmise sammuna näen ühisettevõtte moodustamist piimatootjatega, selleks istume põllumeestega ühe laua taha pärast Tere omandamist,» rääkis Lepp aprillis.

«Raha selleks tehinguks on koos, sest saavutasime pankadega kokkuleppe, kuid vastust pole me veel saanud.»

Piimatööstus Tere oli juuli seisuga pankadele võlgu üle 30 miljoni euro, tarnijatele ligi 20 miljonit eurot ning riigile maksudena 800 000 eurot. Suurimaks võlausaldajaks on DNB Pank 15,4 miljoni euroga, järgnevad Nordea Bank AB Eesti filiaal 14 miljoniga ning Nordea Finance Estonia 4,9 miljoni euroga. Tarnijatest on suurima nõudega OÜ Vändra 1,1 miljoniga, järgnevad Tetra Laval Credit AB 1 miljoniga ja OÜ Epiko 900 000 euroga.

Harju maakohus kuulutas kolmapäeval välja Oliver Kruuda piimatööstuse Tere AS-i emaettevõtte Elveda OÜ pankroti, millega seoses vahetas pankrotihaldur välja ka Tere nõukogu ja juhatuse, määrates muuhulgas ettevõtte juhiks Aivar Rehe; Oliver Kruuda esindajad kaebavad pankrotimääruse edasi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles