Inimesed polegi nii targad? Pärdikud valmistavad kivitööriistu tahtmatult (1)

Riin Aljas
, teadustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ahvid
Ahvid Foto: Michael Haslam/AP

Tähelepanek manitseb antropolooge muististe tõlgendamisel täiendavale ettevaatusele ja seab kahtluse alla inimeste esivanemate nupukuse.

Nii vahendas ERR-i teadusportaal Novaator ajakirjas Nature ilmunud uurimust, mis näitas, et Brasiilias metsades elavad kaputsiinahvid valmistavad kive lõhkudes teadvustamatult kivikilde, mis meenutavad ligilähedaselt iidsete inimeste poolt miljonite aastate kasutatud tööriistu.

Kui võrreldavaid kivikilde tekib tahtmatult, poleks pidanud iidsed inimlased otseselt taipama, kuidas neid valmistada, vaid «pelgalt» mõistma, et neid saab kasutada millekski kasulikuks. 

Laiem avalikkus ei peaks siiski arvama, et teadlased on kirjutanud aastaid loomade tegevuse läbi kogemata tekkinud kivikilde põhjendamatult inimeste arvele. «Esiteks on kivitööriistadel kasutusjäljed ja kui peensustesse minna, siis tabab vilunud silm isegi vanimate kivitööriistade puhul ära, et nende valmistusviis on olnud siiski veidi keerukam ja neid leitakse korraga väiksemas koguses,» rääkis uuringu autor Oxfordi Ülikooli antropoloog Tomos Proffitt Novaatorile. 

Loe edasi Novaatorist. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles