Tartu kunstniku teos kaunistab maailmakuulsat teadusajakirja

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maailmakaardi pilt ateljeegaleriis molbertil.
Maailmakaardi pilt ateljeegaleriis molbertil. Foto: Kristjan Teedema

Markus Kasemaa viis eile Tartu kaubamaja kolmandale korrusele oma ajutisse ateljeegaleriisse näitusele «Figuraalmaastikud» teose, mis on saanud äsja kuulsaks maailma teadusringkondades. Nimelt avaldas selle teose ajakiri Nature eelmise nädala numbri esikaanel.

Markus Kasemaa teos kujutab endast maailmakaardi geneetilist improvisatsiooni ning võtab kokku samas ajakirjanumbris ilmunud teadusartiklite põhilised teemad.

Kasemaa ja tema teose valimine kuulsa ajakirja palet kaunistama ei ole juhtunud kogemata kombel. Selle rahvusvahelise levikuga teadusliku nädalakirja artiklitesse on andnud oma panuse mitu Tartus tegutseva Eesti biokeskuse teadlast, kes tõestasid koos oma rajataguste kolleegidega, et tänapäeva inimkond on pärit Aafrika kahest erinevast väljarändest.

Kasemaa on loometegevuses otsinud ikka uusi võimalusi. Tema sõnul näitab pildi jõudmine Nature’i esikaanele, et kunstil on mõnikord ülesandeks olla liim või õli, mis teisi valdkondi liidab, sujuvamalt koos töötama paneb, parandab.

«Praegusel juhul toimus vastastikune sünergia: pilt Nature’i esikaanel aitas suurt tähelepanu tõmmata sellele teadustööle, mis muidu oleks võibolla veidike tagaplaanile jäänud,» lisas ta. «Mu pildi pakkusid välja selle uurimistöö esindajad. See pidi tõmbama piisavalt tähelepanu ja olema professionaalselt tehtud, et ta esikaanele valitaks.»

Markus Kasemaa ajutine ateljeegalerii ja selle näitus «Figuraalmaastikud» on avatud esmaspäevast laupäevani kell 9–21 ja pühapäeviti kell 9–19. Kunstnik ei ole pidevalt kohal, küll aga tuleb kindlasti, kui on meilitsi aadressil m@art.ee kokku lepitud. Näitust saab vaadata 30. oktoobrini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles