Uues tragikomöödias naerutab rahvast ka Märt Avandi

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hetk Endla lavastusest «Mitte praegu, kallis!», fotol Kleer Maibaum-Vihmar ja Märt Avandi.
Hetk Endla lavastusest «Mitte praegu, kallis!», fotol Kleer Maibaum-Vihmar ja Märt Avandi. Foto: Gabriela Liivamägi

Endla tähistab 105. juubelit «Mitte praegu, kallis!» esietendusega.

22. oktoobril esietendub Endla teatri suures saalis Ray Cooney ja John Chapmani tragikomöödia «Mitte praegu, kallis!», kus mängivad Kleer Maibaum-Vihmar, Saara Nüganen, Kati Ong, Carita Vaikjärv, Kersti Kreismann või Juta Ild, Märt Avandi, Jaan Rekkor, Ott Raidmets, Tambet Seling ja Indrek Taalmaa.

Näidendi lavastab Ingomar Vihmar, kunstnikuks on Liina Unt. Esietendusega tähistatakse ka Endla teatri 105. juubelit.

John Chapman ning Ray Cooney on legendaarsed briti näitekirjanikud, kes kirjutanud mitmeid nö uksekomöödiaid. Lavastaja Ingomar Vihmari jaoks on see esimene kord nende autorite näidend lavale tuua.

Ingomar Vihmar
Ingomar Vihmar Foto: Mihkel Maripuu

«Lavastus on teatud mõttes eksperiment, kavatsus oli sellele näidendile läheneda nagu Tšehhovi või Ibseni omale,» avab Vihmar lavastamiseks tõuke andnud ideed. «Mind huvitas, miks me paneme end ikka ja jälle väga ebamugavatesse olukordadesse, miks tundub põgeneda lihtsam kui kohale jääda,» lisab Vihmar.

«Mitte praegu, kallis!» on lugu ontlikust kasukameistrist Arnold Crounchist, kellele meeldib, kui igapäevaelu allub rangetele reeglitele. Tüüne rutiini ähvardab aga pea peale paisata tema äripartneri Gilbert Bodley liiderlikkus. Abikaasade ja armukeste värvika seltskonna lootusetult sassis armusuhted ja arusaamatused kallihinnalise naaritsakasukaga tekitavad kaose, milles korra loomine langeb just ümbritseva maailma silmakirjalikkusest ja pahelisusest jahmunud Crounchi õlule. Tegelased poevad kasukatesse ja kappidesse ning neist uuesti välja, et mitte valel hetkel vales seltskonnas valele inimesele vahele jääda.

Uuslavastus «Mitte praegu, kallis»

  • Autorid Ray Cooney ja John Chapman
  • Tõlkija Hannes Villemson
  • Lavastaja Ingomar Vihmar
  • Kunstnik Liina Unt
  • Mängivad Kleer Maibaum-Vihmar, Saara Nüganen, Kati Ong, Carita Vaikjärv, Kersti Kreismann (Eesti Draamateater) või Juta Ild,  Märt Avandi, Jaan Rekkor, Ott Raidmets, Tambet Seling ja Indrek Taalmaa.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles