Nooruses õpitud mehisus teeb vanade meeste elu kibedaks (1)

Riin Aljas
, teadustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on illustreeriv
Pilt on illustreeriv Foto: VALENTIN SANZ/AFP

Maskuliinsus raskendab kõrgema eaga kaasnevate hädadega toimetulekut.

Minevikus õpitu on meisse tugevalt juurdunud, selgub USA Case Western Reserve’i ülikoolis ligi saja varem ilmunud teadustöö põhjal läbi viidud metaanalüüsis, vahendas ERR-i teadusportaal Novaator. 

Selle tarvis töötati läbi uuringud, mis ilmunud pärast 2000. aastat ja kus 1950–1960-aastatel maskuliinsusjuhendid omandanud vanemad mehed räägivad ise mehelikkusest ja vanadusest.

«Uuringust on näha, et meestel on raskusi leinaga, see on seisund, kus inimene on haavatav. Samuti hooldamisega, kuna see seostub naiselikkusega,» rääkis uuringu kaasautor, sotsioloogia doktorant Kaitlyn Barnes Langendoerfer.

«Kui nad tahavad nutta, siis tunnevad mehed, et seda tuleb teha kodus, teistest eemal ja seda isegi siis, kui tema kaasa on surnud. Mehed peavad oma maskuliinsuse ümber tõlgendama, et elumuudatustega toime tulla,» rääkis ta. 

Loe pikemalt Novaatori loost SIIT

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles