Tähtvere vald teeb uusi ühinemisettepanekuid

Vilja Kohler
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laeva, Puhja, Tähtvere ja Tartu vald pidasid ühinemisplaane, mille tulemusel pidi tekkima ligi 13 000 elanikuga suur ühisvald.
Laeva, Puhja, Tähtvere ja Tartu vald pidasid ühinemisplaane, mille tulemusel pidi tekkima ligi 13 000 elanikuga suur ühisvald. Foto: Laeva vald

Kuigi aeg teha ettepanekuid omavalitsuste ühinemisläbirääkimiste pidamiseks lõppes tänavu 1. oktoobril, otsustas Laeva, Tartu ja Piirissaare vallaga ühinemisläbirääkimisi pidava Tähtvere valla volikogu teha sellise ettepaneku oma teistelegi naabritele.

Reedesel istungil tegi Tähtvere vallavolikogu üksmeelselt ühinemisläbirääkimiste pidamiseks ettepaneku Ülenurme, Nõo, Kambja ja Haaslava vallavolikogule ning Tartu linnavolikogule.

Tartuga seotud elu

«Intriigi siin ei ole, ühinemisläbirääkimised Laeva, Tartu ja Piirissaare vallaga jätkuvad, need läbirääkimised on kulgenud ladusalt,» ütles Tähtvere vallavolikogu esimees Urmas Tartes. «Nende valdadega uue omavalitsuse moodustamiseks vastuolu ei ole, territoriaalselt oleks see ühtne mudel.»

Ühinemisläbirääkimiste pidamise ettepanekuga Ülenurme vallale tuli välja Tähtvere vallavolikogu osa liikmeid. «Neile ei meeldi Laeva, Tartu ja Piirissaare vallaga ühinemise plaan,» selgitas Urmas Tartes. «Nii tehti ettepanek vaadata ka Ülenurme valla poole, millega meil on suur ühisosa.»

Selle plaani päevakorrale tulekul ei saanud volikogu jätta aga kõrvale kõige suuremat naabrit, Tartu linna.

«Meie elukorraldus on Tartu linnaga väga seotud, ei ole ühtegi argumenti, miks Tartu peaks võimaliku ühinemisvariandina välja jääma,» märkis Urmas Tartes. «Meie noored õpivad Tartu gümnaasiumides, Ilmatsalu põhikoolis käib Tartu lapsi. Lisaks töötavad paljud tartlased meie vallas tegutsevates ettevõtetes, näiteks A. Le Coqi logistikakeskuses ja Lasita Majas.»

Nii ongi Tähtvere vallas nüüd ühinemisel töös kolm suunda, mis põhinevad erineval loogikal. «Üks on üht, teine teist ja kolmas kolmandat moodi tugev ühinemissuund,» ütles volikogu esimees. «Ma ei näe üheski suunas ühtegi ületamatut probleemi.»

Kuid Tähtvere volikogu on reedel töösse võetud kahe uue ühinemissuunaga haldusreformi rongist maha jäänud, sest ühinemisläbirääkimiste pidamise ettepanekute tegemise aeg lõppes 1. oktoobril.

«Aga paljud vallad käivad haldusreformi seaduse pärast kohut, ilmselt saab veel muutusi teha, kui on vaja,» vastas volikogu esimees. «Valitsus ei tohiks siin olla rangelt tähtaegu taga ajav segaja, valitsus peaks arvestama rahva soovidega.»

Rahvaküsitlus

Nüüd tuleb Ülenurme, Nõo, Kambja ja Haaslava vallavolikogul ning Tartu linnavolikogul otsustada, kas Tähtvere pakkumine ühinemisläbirääkimisi pidada võetakse vastu või ei. «Ilmselt ei otsusta naabrite volikogud seda enne, kui on selgunud meie rahvaküsitluse tulemused,» märkis Urmas Tartes.  

Mida Tähtvere valla elanikud võimalikest ühinemisvariantidest arvavad ning milliste naabritega soovitakse kõige enam leivad ühte kappi panna, selgitatakse välja 31. oktoobrist 11. novembrini korraldatavas rahvaküsitluses.

«Kindlasti ei tule küsitlus anonüümne ja vaid risti tõmbamine sobiva variandi taha,» ütles vallavolikogu esimees. «Soovime, et inimene oma valikut ka põhjendaks.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles