Europarlamendi eelarvekomisjon toetab Eestile 1,1 miljoni eraldamist 800 koondatu toetamiseks

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
VKG õlitehas ja selle töötajad.
VKG õlitehas ja selle töötajad. Foto: Sander Ilvest

Euroopa Parlamendi eelarvekomisjon kiitis eile heaks 1,1 miljoni euro eraldamise 800 Eesti põlevkiviõli- ja keemiatööstussektoris koondatu toetamiseks töö leidmisel, oma heakskiidu peavad veel andma ka ELi Nõukogu ja EP täiskogu.

Esmaspäeva õhtul Euroopa Parlamendi eelarvekomisjonis toimunud hääletusel andsid saadikud oma toetuse ettepanekule eraldada 1 131 358 eurot selleks, et aidata töö leidmisel 800 põlevkiviõli- ja keemiatööstussektori koondatud töötajat. EP eelarvekomisjoni saadikud andsid oma toetuse häältega 29 poolt, 7 vastu, 1 erapooletu.

Abi eraldamise Globaliseerumisega Kohanemise Euroopa Fondist peab 8. novembril heaks kiitma ELi Nõukogu ja 22. novembril EP täiskogu. Abi eraldamise aluseks on Eesti ametiasutuste taotlus seoses 1550 töötaja koondamisega kolmes ettevõttes: Eesti Energia AS, Nitrofert AS ja Viru Keemia Grupp AS.

Taotlus hõlmab tööturumeetmeid nagu nt formaalõppe toetamine, tööturukoolitus, tööpraktika. Kavadatavates meetmetes osaleb vastavalt taotlusele eeldatavalt 800 koondatud töötajat.

Toetuse taotluse koostamise eest vastutanud tervise- ja tööministri Jevgeni Ossinovski sõnul on töötus Ida-Virumaal olnud ajalooliselt Eesti keskmisest kaks korda kõrgem. «Sealne tööturg on olnud tasakaalustamata, sõltuvuses maailmaturust ja pidanud pidevalt kohanema globaalsete muutustega,» kirjeldas minister.

Ta nentis, et kuigi meil püütakse juurutada liberaalset mõtteviisi, et turg paneb kõik ise paika, siis Ida-Virumaal on selgelt näha, mis on selle loogika tagajärg – turg paneb asjad paika sel moel, et inimesed lihtsalt lahkuvad – ning sellises olukorras on riigi sekkumine vältimatu.

«Just sellepärast pöördusimegi taotlusega esmakordselt Globaliseerumisega Kohanemise Euroopa Fondi (EGFi) poole ja lõplik heakskiit rahaeraldusele saabub usutavasti lähiajal,» rääkis Ossinovski. Tema sõnul panustatakse ühtlasi ise senisest enam Ida-Virumaa tööturgu.

«Vajalikud otsused on olnud nii töökohtade loomise toetuse rakendamine turutõrgete ületamiseks kui ka uuest aastast jõustuvad töötust ennetavad meetmed, sest see on kestva tööhõive puhul üks tulemuslikumaid tegevusi,» kirjeldas minister, toonitades, et neist meetmetest saavad kasu nii töötavad inimesed kui ka ettevõtted.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles